Hamas afviser Egypten som mægler i Israel-konflikt

Efter at Egypten har tilføjet Hamas’ væbnede fløj til landets terrorliste, oplyser en kilde tæt på Hamas, at man ikke længere vil acceptere Egypten som en mægler mellem palæstinensere og Israel.

Egypten har spillet en central rolle som mægler mellem palæstinensere og israelere og fået etableret flere våbenhviler mellem Israel og Hamas i Gazastriben gennem tiden.

Men det er tilsyneladende fortid nu. En kilde tæt på Hamas’ væbnede fløj signalerer i hvert fald, at man ikke længere vil acceptere Kairo som mægler mellem dem og Israel, skriver Reuters.

Udmeldingen kommer efter, at en egyptisk domstol lørdag har sat Hamas’ væbnede fløj Al-Qassam Brigaden på landets terrorliste.

»Efter rettens afgørelse kan Egypten ikke længere være mægler i de palæstinensisk-israelske forhold,« siger den unavngivne kilde fra Hamas til Reuters.

Rettens afgørelse var blevet udskudt to uger, men lørdag lykkedes det at få underafdelingen af den palæstinensiske organisation på Egyptens sorte liste. Al-Qassam menes at stå bag flere terrorangreb i Egypten og at have deltaget i udførelsen af et bombeangreb på egyptiske styrker i oktober.

Selv om en anden terrorgruppe påtog sig skylden, er det sandsynligt, at Al-Qassam har brugt de underjordiske tunneler mellem Rafah i Sinai og Gaza til at komme ind i landet og »finansiere terroroperationer, smugle våben og terrorisere civile«, skriver Daily News Egypt.

Hamas er en udløber af Det Egyptiske Broderskab, som myndighederne også har erklæret som en terrorgruppe. Broderskabets leder, Mohamed Morsi, blev afsat som Egyptens præsident i 2013 efter et år og tre dage på posten. Han var landets første demokratisk valgte præsident.