Halvdelen af flyofrene er hollændere

Malaysia Airlines har offentliggjort nationaliteterne på 294 af de 298 omkomne passagerer fra det nedskudte fly, MH17. Der er fortsat uenighed om, hvem der skal holdes ansvarlig for tragedien.

Familiemedlemmer til ofre fra MH17-ulykken er på vej til at blive kørt til et særskilt område af Schiphol-lufthavnen i Amsterdam. Fold sammen
Læs mere
Foto: CRIS TOALA OLIVARES

Flyselskabet Malaysia Airlines har på et pressemøde fredag eftermiddag offentliggjort nationaliteten på 294 af de i alt 298 passagerer og besætningsmedlemmer om bord på det forulykkede fly MH17, der blev skudt ned torsdag over det østlige Ukraine.

189 af de omkomne passagerer er fra Holland, hvor flyet lettede fra torsdag med mod Kuala Lumpur. 44 af de dræbte er fra Malaysia og 27 fra Australien, mens der foreløbig ikke er meldinger om danskere blandt ofrene.

Ved Malaysia Airlines’ pressemøde fredag blev der også fremlagt yderligere beviser på, at flyet blev skudt ned af et missil affyret fra landjorden. Ifølge nyhedsbureauet Reuters forklarede en talsmand fra flyselskabet, at alle flyets kommunikationssystemer fungerede upåklageligt, ligesom flyet fløj i den rette højde.

Efter nedskydningen af MH17 har Malaysia Airlines, ligesom flere andre store flyselskaber, besluttet af flyve i en stor bue uden om ukrainsk luftrum, når ruten går mellem Europa og Asien. I stedet vil man nu flyve over Tyrkiet.

Det er fortsat uvist, hvem der stod bag nedskydningen af flyet. Ukraines præsident, Petro Porosjenko, kalder nedskydningen en terrorhandling begået af prorussiske separatister, mens separatisterne skyder skylden tilbage på det ukrainske militær. Ruslands præsident, Vladimir Putin, mener også, at Ukraine må påtage sig ansvaret.

»Denne tragedie var ikke hændt, hvis der var fred i Ukraine. Det er uden tvivl det land, hvor tragedien skete, der må tage ansvaret,« siger Putin ifølge Reuters og kalder nedskydningen uacceptabel.

Det vestlige ledere er dog ikke så hurtige til at frikende Rusland for ansvar. Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, opfordrer til våbenhvile i det østlige Ukraine, mens man undersøger ulykken, ligesom Merkel vil tage en alvorlig samtale med russiske politikere om situationen.

Australiens premierminister, Tony Abbott, er endnu mere klar i mælet over for russerne:

»Vi ved alle, at der er problemer i Ukraine. Vi ved også, hvem der bærer en væsentligt del af skylden for de problemer. Tanken om, at Rusland kan sige, at intet af dette havde noget at gøre med dem, fordi det skete i ukrainsk luftrum, lægger ikke op til en seriøs undersøgelse,« siger han ifølge Reuters.