Haiti vælger dræbt præsidents favorit som premierminister

En ny regering i Haiti skal »så hurtigt som muligt« få organiseret valg i landet efter drab på præsidenten.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valerie Baeriswyl / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Haiti vil danne en ny regering tirsdag, knap to uger efter at landets præsident 7. juli blev dræbt af væbnede gerningsmænd.

Det oplyser en embedsmand fra regeringen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den nye regering kommer ikke til at få nogen præsident, men vil i stedet blive ledet af 71-årige Ariel Henry som premierminister. Han får til opgave at organisere valg i landet »så hurtigt som muligt«, siger embedsmanden.

Siden 7. juli har landets fungerende premierminister, Claude Joseph, haft rollen som Haitis øverste politiske leder.

Den dræbte præsident, 53-årige Jovenel Moïse, havde kort før sin død dog allerede peget på Ariel Henry som afløser for Claude Joseph.

»Claude Joseph og Ariel Henry har i flere dage holdt en række møder, der vil føre til dannelsen af en regering med Ariel Henry som premierminister,« siger den unavngivne embedsmand ifølge AFP.

Joseph vender tilbage til sin oprindelige post som udenrigsminister.

Drabet på Jovenel Moïse blev udført af en større gruppe af bevæbnede mænd, hvoraf hovedparten menes at være colombianere.

Motivet til drabet ligger fortsat ikke fast.

Politiet i Haiti har foreløbig anholdt over 20 personer i forbindelse med drabet, der har kastet det fattige og uroplagede Haiti ud i en ny politisk krise.

Fredag oplyste Haitis øverste politichef, Leon Charles, at myndigheder i landet samarbejder med blandt andet det amerikanske forbundspoliti, FBI, samt Interpol om at opspore bagmændene bag angrebet.

Moïses hustru, Martine Moïse, blev også ramt under angrebet. Hun er siden blevet behandlet ti dage på et hospital i Miami i Florida.

Lørdag vendte hun tilbage til Haiti for at deltage i Moïses begravelse 23. juli.

/ritzau/