Hævnen er sød for Palin-svigersøn

Sarah Palin går aldrig på jagt, hun er en dårlig kok og en uengageret mor. Hun prøvede at skjule sin teenagedatters graviditet og ville adoptere barnet som sit eget. Siger i hvert fald barnets far.

Levi Johnson med sin eks-svigermor ved republikanernes konvent 3. september 2008. Arkivfoto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Ved denne tid sidste år blev Levi Johnston hevet frem i rampelyset på en måde, som må efterlade enhver lidt svimmel - og måske også mildt hævngerrig.

18-årige Levi var pigernes helt i den lille by Wasila i Alaska - lidt for gammel til at være en lovende hockeyspiller, lidt for ung til at være droppet ud af uddannelsessystemet - men dog en stor fisk i en lille dam. På et splitsekund blev han en lillebitte brik i det kæmpestore spil omkring et amerikansk præsidentvalg.

Kun tre dage efter af Sarah Palin komplet overraskende blev præsenteret som John McCains makker i det amerikanske præsidentvalg, sprang den mindst lige så eksplosive pressebombe, at hendes ugifte teenagedatter var gravid.

Faderen til barnet var Levi Johnston, som blev lynforlovet med Bristol Palin for at lappe på det sønderskudte image af en dybt kristen vicepræsidentkandidat med "family values" højt på sin politiske dagsorden, hvis datter åbenlyst ikke selv praktiserede moderens afholdenheds-budskab. Det er et budskab som Bristol Palin dog overraskende nok stadig gentager og anbefaler. Til andre teenagere, må man tro.

Forlovelsen brudt
I de følgende to måneder i efteråret 2008 boede Levi Johnston sammen med Palin-klanen, parat til at blive stablet op i jakkesæt og slips, bredt smil og vinkehånd ved siden af Bristol ved de mange Photo-Ops under kampagneturen rundt i USA under præsidentvalgkampens sidste hektiske fase.

I december fødte Bristol sønnen Tripp, kort efter at Palin og McCain havde tabt præsidentvalget med et brag til Barack Obama.

Tre måneder senere brød Levi Johnston forlovelsen, og siden da har han benyttet næsten enhver lejlighed til at rakke ned på sin eks-svigermor. Og man kan ikke beskylde ham for kun at turde gøre det bag hendes ryg.

I april sagde han således på landsdækkende TV i The Tyra Banks Show, at Sarah Palin må have vidst, at han og Bristol dyrkede sex før ægteskabet. De fik i hvert fald lov til at overnatte i samme værelse i hendes hus.

Den seneste tirade bringes i Vanity Fair, der i næste uge udkommer med et stort Levi Johnston-portrætinterview, der allerede nu kan ses i uddrag på VanityFair.com.

Hun laver ikke engang mad
I de tre offentliggjorte afsnit af interviewet afslører Levi Jonston, at hans eks-svigermor ikke lever op til sit offentlige image som en ivrig jæger, en engageret mor, og en hengiven hustru.

"Palinfamiliens hus var meget anderledes end det, mange mennesker vil vente af en normal familie, også før hun blev nomineret som vicepræsidentkandidat. Der var ikke meget opdragelse eller forældreskab. Sarah laver ikke mad. Todd (hendes mand) laver ikke mad - ungerne gør det hele selv: Lave mad, gøre rent, vaske tøj og gøre sig klar til skole. Som regel hjalp Bristol sine yngre søstre med deres lektier, mens jeg smed noget kylling eller en bøf på grillen"

Sådan Levi Johnstons beskrivelse af dagligdagen i Alaska-guvernørens hus, som han færdedes dagligt eller næsten dagligt i nogle år, efter at han begyndte at komme sammen med Bristol, da de begge gik i high school .

Han afslører også, at han aldrig har set Sarah Palin være på en længerevarende jagttur, og at han en dag blev bedt om at vise hende ude i baghaven, hvordan man egentlig bruger et gevær. Johnston er selv en meget ivrig jæger, og mener åbenbart ikke, at Palin falder i den kategori.

Hun ville skjule graviditeten
Sarah Palin fik sin yngste søn, Trig, i april 2008. Et af de første rygter om hende, som vicepræsidentkandidaturet udløste en syndflod af, var at hun slet ikke selv var mor til barnet, men at det hele var et fupnummer, beregnet til at dække over Bristols graviditet.

Ifølge Levi Johnston var de rygter ikke helt forkerte, de var bare otte-ni måneder for tidligt på den og handlede om den forkerte baby.

Ifølge Johnston pressede Sarah Palin på med en plan om at skjule Bristols graviditet. Barnet ville så blive adopteret af guvernørparret - det forhåbentlig kommende vicepræsidentpar - og blive opdraget som endnu en lillebror til sin biologiske mor.

Sarah sagde til mig, at hun havde den her fantastiske ide: Vi skulle holde det (graviditeten) hemmeligt - ingen ville vide, at Bristol var gravid. Hun sagde til mig, at når Bristol havdefået babyen, ville hun og Todd adoptere ham. På den måde, sagde hun, behøvede Bristol og jeg ikke bekymre os om noget. Sarah blev ved med at tale om den plan. Hun plagede mig - hun ville ikke give op. For eksempel kunne hun sige: "Hvad så, vil du lade mig adoptere ham?" Vi fortalte hende begge to, at vi helt sikkert ikke ville lade hende adoptere babyen. Jeg tror, at Sarah prøvede at få Bristol til at fremstå bedre, og hun ville ikke lade folk vide, at hendes 17 år gamle datter skulle have et barn"

Hun er kun i det for pengenes skyld
Sarah Palin fik nyligt en genoptræden i medierne, da hun valgte at træde tilbage som guvernør i utide, fordi hun bruger alt for meget tid på at afvise grundløse anklager mod hendes moral. Og da hun ikke vil stille op til genvalg, kan hun lige så godt gå af med det samme.

Levi Johnston har sin egen tolkning af den beslutning. Han mener, det handler om grådighed. Han taler i Vanity Fair om tiden umiddelbart efter at præsidentvalget er tabt:

Der var en periode, hvor Sarah var trist. Hun gik rundt i huset og surmulede. Jeg regnede med, at hun ville vende tilbage til jobbet som guvernør, men efter et par uger begyndte hun at snakke om, hvor rart det ville være at sige op og skrive en bog eller lave et TV-show og tjene "tre gange som mange penge". Det var ifølge hende "ikke så svært". Hun ville sige rent ud “Jeg har lyst til bare at tage pengene og holde op som guvernør". Hun snakkede meget om det, men hun vidste ikke hvordan det skulle gøres. Når hun kom hjem fra arbejde, virkede det på mig, som om hun var mere og mere presset".

Johnston antyder også, at guvernørens stress kunne skyldes, at ægteskabet med Todd ikke er så rosenrødt som det tegnes i offentligheden.

Uagtsomt karaktermord?
Levi Johnston har flere gange sagt, at han har drømme om at blive model eller skuespiller, uden at nogle kilder kan vise at han har haft konkrete jobs i den egenskab.

Så det ufrivillige ophold i rampelyset sidste år har åbenbart ikke været afskrækkende nok til at han skyr al medieoptræden, selvom han på mange pressebilleder fra efteråret 2008 mest ligner en hare fanget i forlygterne af en SUV.

Det er selvfølgelig uvidst, om Levi Johnston har en bevidst pressestrategi med sine stikpiller til eks-svigermor, eller om han stadig bare flyder med strømmen som en stor, flot mandfolkeklump - han er trods alt kun 19 år - og lader sig lokke/snyde af journalister til at sige ting, der kan strammes op til en gang Palin-bashing.

Det ser ud til, at han samvittighedsfuldt opfylder sin forældrerolle i forhold til sin lille søn. Og han taler konsekvent pænt om Bristol Palin til pressen og har tilsyneladende bevaret et godt forhold til hende gennem al tumulten.

Han har dog nævnt, at han nok snart skal have fjernet den tatovering med Bristols navn, som han fik lavet på sin finger efter at have tabt deres "venskabsring" under en jagttur.