Hærget Hamborg-bydel er træt af ballademagere

Efter en nat, hvor der herskede anarki i store del af Hamborgs Sternschanze-kvarter, er flere beboere gået på gaden for at markere deres modstand mod volden.

Efter fredagens voldsomme demonstrationer i Hamburg går flere tyskere på gaden og skriver positive budskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNIBAL HANSCHKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De farverige kridtstreger på asfalten for enden af gaden Schulterblatt i bydelen Sternschanze er ikke til at tage fejl af.  Hjerter og budskaber om at stoppe volden er blevet malet henover de kvadratmeter, der et halvt døgn forinden var skueplads for det, Hamborgs politi har kaldt det mest voldelige og hadefulde, de nogensinde har oplevet.

Balladen ramte Hamborg i forbindelse med G20-mødet, der slutter i byen lørdag eftermiddag. En af dem, der var flittig med kridttegningerne var Meike Haase, der selv bor i gaden, der var hårdest ramt. Hun havde skrevet et klart budskab til de personer, der begik hærværk i kvarteret fredag nat, ingen vold i vores kvarter.

»Jeg var bange, og jeg tænkte på de mange børnefamilier vi har her i gaden. Det var virkelig forfærdeligt. Det var værre, end vi kunne have forestillet os. Det var folk, der ikke har respekt for andre menneskers liv,« siger Meike Haase.

Hun havde set andre skrive budskaber på vejen fra sit vindue og havde skyndt sig ned for at deltage.

»Det er en fantastisk idé. Det er rart, at kunne mødes her og vise, at vi ikke går ind for det, der foregår. De råber, at hele Hamborg hader politiet, men det passer ikke. Jeg er taknemmelig for politiets indsats,« siger Meike Haase.

Butikkerne forskanser sig

Gårsdagens hærværk fra de autonome grupper bød også på en del plyndringer. To af kvarterets supermarkeder blev totalt tømt af ballademagerne, der tog spiritus og dagligvare med så og brændte resten af inventaret. Da politiet ikke kunne komme ind i området slap de autonome væk med de kriminelle handlinger.

Det ærgrer Shafiq Rehman, der bor 500 meter fra det bål, hvor butiksinventaret fra de plyndrede supermarkeder i går blev brændt af.

»Hele verden følger med. Vores by er normalt, så fredelig og dejlig, men nu kommer disse folk og ødelægger dens ry fuldstændig. Jeg har ikke ord, der kan beskrive, hvad jeg synes om den slags handlinger,« siger Shafiq Rehman, som håber at ballademagerne vil holde sig væk fra kvarteret.

Butiksindehaverne frygter dog yderligere ballade. Chefen for det ene af de to udplyndrede supermarkeder, Cord Wöhlke, er mødt op for at overvære, at håndværkerne forskanser hans butik med træplader. Samtidig giver han interview til de fremmødte journalister, der forsøger at dokumentere skaderne.

»Jeg fik et opkald om, at vores filial var blevet stormet. Jeg er dybt skuffet over det, der er sket her. Det var ren hærværk,« siger Cord Wöhlke.