Hæren i Burkina Faso: Vi er ikke interesseret i magten

Optøjerne i Burkina Faso fortsætter, efter hæren har overtaget magten i landet. Sidstnævnte lover nu, at man vil arbejde for, at en overgangsregering kan overtage styringen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fortsat dramatiske scener, der udspiller sig i Burkina Faso snart fire dage efter, at landets præsident igennem 27 år – Blaise Compaore, trak sig efter massive protester.

Hans beslutning kom efter, at landets magtfulde hær trak sin støtte til ham, inden de selv overtog magten. Det har dog ikke beroliget folket. Søndag fortsatte tusindvis af borgere med at demonstrere – denne gang mod hæren, som man frygter vil sætte sig permanent på magten. Søndag blev det til voldsomme optøjer i hovedstaden Ouagadougou, hvor en enkelt demonstrant blev dræbt, da soldater så sig nødsaget til at åbne ild mod den oprørte folkemængde, skriver BBC.

Det fik hæren til at indkalde til hastemøde med oppositionens ledere søndag aften, og i den efterfølgende udtalelse forsikrede hæren om, at man ikke har tænkt sig at blive siddende på magten.

»Magt interesserer os ikke, kun nationens interesser på den lange bane,« lød det blandt andet i udtalelsen, der også lovede, at man ville arbejde for, at en overgangsregering inden længe vil overtage styringen af landet, indtil et nyt valg kunne afholdes.

Optøjerne i Burkina Faso tog fart i sidste uge, da hundredtusindvis gik på gaderne i protest mod et lovforslag fra Blaise Compaore, der vil tillade ham at blive siddende som landets præsident på trods af, at forfatningen bød, at han skulle trække sig næste år.

Urolighederne eskalerede torsdag, hvor demonstranterne satte ild til parlamentsbygningerne i Ouagadougou, og torsdag aften opløste hæren landets parlament og regering. Blaise Compaore meddelte officielt sin afgang fredag og menes at være flygtet til nabolandet Ghana.

Ifølge Reuters havde flere tunge stemmer som den franske præsident, Francois Hollande og den tidligere FN generalsekretær, Kofi Annan, advaret Compaore mod at forsøge at gennemføre lovforslaget. De opfordrede ham i stedet til at »gå af med renommeet intakt«.

Ifølge Rinaldo Depagne, chef for projekter i Vest Afrika for den internationale krisegruppe ICG, sender optøjerne i Burkina Faso et stærkt signal til resten af Afrikas ledere.

»Hvis Blaise var blevet ved magten, havde det sendt en besked til resten af gruppen af gamle afrikanske ledere, at de kan gøre, hvad der passer dem. Nu kan de se, at de er nødt til at lytte til folket i gaderne,« siger Rinaldo Depagne ifølge Reuters.