Hærchef går efter præsidentposten i Egypten

Den populære egyptiske hærchef Abdel Fattah al-Sisi erklærer som ventet, at han gerne vil være landets næste præsident.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EGYPTEN: Ganske som ventet har den egyptiske hærchef Abdel Fattah al-Sisi onsdag meddelt, at han vil stille op til præsidentvalget i det nordafrikanske land.

Det sker samme dag, som Sisi valgte at trække sig fra forsvarsministerposten, skriver Reuters.

»I dag står jeg for sidste gang foran jer i militæruniform, efter at jeg har besluttet at trække mig som forsvarsminister og leder af de væbnede styrker. I al ydmyghed stiller jeg op til præsidentvalget i Egypten,« har Sisi meddelt landets befolkning i en TV-transmitteret tale.

Sisi er tidligere blevet nævnt som storfavorit til at blive Egyptens nye præsident, og det var ham, der som hærchef stod i spidsen for de militære grupper, der sidste år afsatte landets forrige præsident, Mohamed Morsi. Siden da har han været forsvarsminister i den midlertidige regering, men den post bliver han nødt til at forlade, hvis han skal have muligheden for officielt at melde sit præsidentkandidatur.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er Sisi så godt som sikret præsidentposten, idet han ikke har nogen seriøse modkandidater ved det kommende valg, som forventes at finde sted inden juni i år. Hvis han vinder, lover Egyptens stærke mand at slå hårdt ned på de terrorister, der plager Egypten, og som gang på gang har skadet det vigtige, men sårbare turisterhverv i landet.

»Hver eneste dag vil jeg fortsætte kampen for at holde Egypten fri for terrorisme,« siger Sisi.

Den 59-årige hærchef erkender dog samtidig, at han ikke kan skabe et bedre Egypten på egen hånd, og at han ikke »kan udøve mirakler«. Derfor opfordrede han samtidig sine landsmænd til at arbejde hårdt for at skabe et bedre Egypten.