»Hænderne væk fra min bitch«

En gruppe franske intellektuelle mænd har underskrevet et manifest om deres ret til at gå til prostituerede.

Franske demonstranter på gaden for at protestere mod kriminalisering af sexkunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS SAMSON

Der er 343 af dem. De kalder dem selv for skiderikker. Og de forsvarer alle deres ret til købesex under parolen »Hænderne væk fra min bitch«. En gruppe franske, intellektuelle mænd har underskrevet et manifest, der forsvarer deres ret til at gå til prostituerede.

Manifestet er blevet bragt i novemberudgaven af det franske magasin Causeur og rammer lige ned i den franske debat om prostitution. Den franske regering har stillet et lovforslag , som handler om forskellige dele af prostitutionsarbejdet . Men særligt et afsnit har vakt opmærksomhed. Nemlig det, der handler om kriminalisering af sexkunder.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil franske mænd i fremtiden få udstedt en bøde på 1500 euro, hvis de bliver taget hos en prostitueret. Bøden bliver fordoblet, hvis de bliver opdaget anden gang. Og så skal lovovertræderen samtidig deltage i et kursus, hvor der skal skabes bedre bevidsthed om prostitution.

Det har fået en gruppe intellektuelle mænd til at se rødt. De har i fællesskab underskrevet det såkaldte »Manifest for 343 skiderikker«, hvori de forsvarer retten til købesex. Blandt underskriverne finder man skuespillere, journalister, komikere, forfatter og redaktør Frederic Beigbeder og advokat Richard Malka, der blandt andet har været forsvarer for Dominique Strauss-Kahn. Kampagnen mimer en abortkampagne fra 1971, hvor 343 kvinder underskrev deres ret til fri abort.

Det handler om frihed

Den franske minister for kvinderettigheder, Najat Vallaud-Belkacem, har ifølge kanalen France 24 sagt, at mens kampagnen fra 1971 handlede om kvinders ret til deres egen krop, handler denne kampagne om noget helt andet.

»De 343 skiderikker forlanger retten til at bestemme over andre menneskers krop. Jeg mener ikke, at der er grund til yderligere kommentarer.«

Det amerikanske magasin Vice har interviewet chefredaktøren på det franske magasin Causeur, Gil Mihaely, om kampagnen, der har fået vreden til at stige hos de franske feminister. Ifølge ham er den ideologiske ide bag, at man vil forsvare retten til frihed. Kampagnens ordlyd med »skiderikker« og »bitch« er et forsøg på at bringe humor ind i debatten.

»Vi har med voksne mennesker at gøre, der samtykker. Det skal staten holde sig ude af,« siger han til Vice.

Chefredaktøren siger, at han ikke selv har benyttet sig af købesex. Men han kender mænd, der har. Og prostitution er kommet for at blive. Samtidig er han mistroisk overfor projekter, der forsøger at skabe en bedre mand. Mænd er, som de er, siger han.

»Jeg mener, at prostitution er en del af vores samfund. Jeg tror, det er urealistisk at forsøge sig med en forbudstilgang. Jeg tror ikke, at det vil virke og det vil gøre situationen værre.«