Hackere lækker filer fra Macron-lejr kort før fransk valg

Emmanuel Macrons lejr har fået stjålet dokumenter, som ifølge dem selv blandes med falske filer og spredes.

Emmanuel Macron. Fold sammen
Læs mere
Foto: ETIENNE LAURENT

Paris. Kampagneholdet bag den franske præsidentkandidat Emmanuel Macron siger, at det er blevet udsat for et massivt hackerangreb.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det sker kort tid før, at de franske vælgere skal afgøre, hvem der skal være deres nye præsident.

Valget finder sted søndag. Det står mellem centrumkandidaten Macron og den indvandrer- og EU-kritiske kandidat Marine Le Pen.

Macrons kampagnestab oplyser ifølge Reuters, at den har fået stjålet en lang række dokumenter. De bliver nu ifølge staben selv blandet med falske dokumenter og spredt på nettet.

- Filerne blev taget for flere uger siden, da mailindbakker fra adskillige partiansatte blev hacket, skriver partiet i en pressemeddelelse ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Staben oplyser ikke, hvem der menes at stå bag hacket. Den går heller ikke i detaljer med, hvilke dokumenter der angiveligt er falske.

Flere af dokumenterne er simple tekstfiler, der påstår, at Macron har deltaget i skatteunddragelse.

Hjemmesiden WikiLeaks har udsendt et tweet om sagen. Her står der, at filerne indeholder tusindvis af e-mails, fotos og vedhæftninger dateret op til 24. april i år.

I februar oplyste generalsekretæren i Macrons parti ifølge AFP, at man i stigende grad blev udsat for angreb og bagvaskelse i russiske medier.

- Russiske hjemmesider forsøger at hjælpe mere prorussiske politikere i Frankrigs valgkamp, sagde Richard Ferrand, der er generalsekretær i Macrons parti, En Marche!

Kort efter at han indledte sit kandidatur, blev Macron også tvunget til at afvise rygter om, at han havde et homoseksuelt forhold uden om sit ægteskab.

Omvendt har hans modstander ved valget, Marine Le Pen, helt åbent erkendt, at hun beundrer Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Hun har blandt andet holdt møde med præsidenten under valgkampen.

Hun har også opfordret til tættere franske relationer med Rusland og godkendt Moskvas annektering af Krimhalvøen fra Ukraine i 2014.

Macron, som er 39 år og tidligere økonomiminister, er gået til valg med løftet om at forene en splittet nation.

Han vil samtidig forstærke forholdet mellem Frankrig og Tyskland og således styrke EU.

/ritzau/