Hackere lægger det britiske sundhedsvæsen ned

Læger må bruge pen og papir på sygehuse på tværs af England efter et massivt svigt har ramt IT-systemerne. Meget tyder på, at organisationer flere andre steder i verden er ramt samtidig.

Foto: ANDREW FOX

Det britiske sundhedsvæsen er ramt af så alvorlige svigt i IT-systemerne, at folk visse steder opfordres til ikke at tage på hospitalet.

Det skriver flere britiske medier.

På tværs af landet i London, Blackburn, Nottingham, Cumbria og Hertfordshire er hospitaler og mindre sundhedsenheder ramt af, hvad der ifølge BBC lige nu vurderes til at være et massivt hackerangreb.

Mange systemer nede

Med nedbruddet er det umuligt at få adgang til blandt andet patientjournaler, kalendre, emails og interne telefonlinjer.

Ifølge avisen The Blackpool Gazette må læger bruge pen og papir.

De britiske sundhedsmyndigheder, NHS, siger, at der arbejdes på at få systemerne op og køre igen.

I det østlige og nordlige Hertsfortshire har problemer med computere og telefoner nu som konsekvens, at man udskyder al ikke-akut aktivitet og beder folk om ikke at møde på Lister Hospital i Stevenage. Det samme skriver hospitalerne i Blackpool.

En IT-medarbejder i NHS skriver til avisen The Guardian, at emailserverne brød sammen kl. 12.30. Dernæst begyndte flere IT-systemer at gå ned.

På skærmene dukkede så en virus op med en besked om, at alle brugere skulle betale 300 dollar for at få adgang til deres PC.

Beskeden var umulig at lukke ned. Dernæst fik alle bruger besked om fra officielt hold, at alle skulle slukke deres PC’er og afvente yderligere information.

Hele verden ramt

Ifølge BBC er NHS kun en af en stribe af organisationer, der er ramt af hackerangreb.

En massiv såkaldt ransomware-angreb lader til at være i gang. Ransomware stjæler brugerens data og låser systemet.

Der er blevet konstateret angreb i England, USA, Kina, Rusland, Spanien, Italien, Vietnam, Taiwan og andre steder.

Sikkerhedseksperter siger til BBC, at der er en sammenhæng mellem angrebene. En ekspert siger til BBC, at han har opdaget mere end 36.000 tilfælde af ransomware.

Den ransomware, der ifølge sikkerhedseksperten er brugt, bærer det passende navn ”Grædefærdig.”