Hackede russerne valget i USA? - Ikke hvis du spørger Trump

USA: Efterretningstjenesterne undrer sig. Trump bagatelliserer de amerikanske efterretningstjenesters advarsler om, at russerne under valget forsøgte omfattende hacking af valgsystemerne.

Donald Trump tror ikke på, at russerne stod bag omfattende hacking under valget. REUTERS/Mike Segar Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Præsident Barack Obama tog i går det usædvanlige skridt at nedsætte en undersøgelsesgruppe, der skal kulegrave, hvad russerne egentlig foretog sig i forbindelse med det amerikanske valg. Forsøgte russerne at påvirke valget ved at hacke sig ind i systemerne og i øvrigt at føre en beskidt desinformationskampagne?

Samtlige efterretningstjenester er ikke i tvivl. Der foregik noget, der skal undersøges nærmere. Ikke sådan at forstå, at man vil rippe op i valgkampen igen. Men der var en række episoder, som ikke rigtigt hænger sammen. En af de amerikanske efterretningstjenester, CIA, går ifølge The Washington Post så vidt, at de siger, at russerne havde et eneste formål med den omfattende hackning. At få Trump valgt.

Talsmænd for Obama siger, at det ikke har været en let beslutning for præsidenten. En undersøgelse på nuværende tidspunkt kan tolkes som om, at den nuværende demokratiske præsident vil sætte et kritisk lys på den nyvalgte republikanske præsident Donald Trumps stemmetal lige inden, at han tiltræder i embedet den 20. januar.

Men det er ikke tilfældet, siger Obamas talsmand. Intet tyder på, at der har været valgsvindel. Men der er ifølge de amerikanske efterretningstjenester været en så aktiv trafik vendt mod både demokraterne og mod enkelte delstaters valgsystemer, at det ser ud til, at der er »en ny udvikling« inden for begrebet »beskidte efterretningstricks«. Det er det, man vil have kulegravet.

Trumps opførsel vækker undren

For hvor dybt trængte russerne ind i de amerikanske systemer, og var det dem, der stod bag de helt åbenlyse hackerangreb? Det sidste er overvejende sandsynligt, siger efterretningskilder til forskellige amerikanske medier, selv om man aldrig får de hemmelige tjenester til åbent at sige, at det var det.

Til gengæld vækker det undren, at Trump i den grad er afvisende og næsten kategorisk afviser, at det var russerne, der stod bag. Han har antydet, at det måske kunne være kineserne eller private grupper, der lavede det beskidte arbejde.

Trump nægter også at få briefinger om, hvilke beviser efterretningstjenesterne ligger inde med. Faktisk får han stort set kun en briefing om ugen efter eget valg, og han har understreget, at det er Nordkorea og dets atomkapacitet, der interesserer ham og intet andet, skriver The Washington Post,

»Jeg tror simpelthen ikke på det. Jeg tror ikke, at de blandede sig.“, sagde Trump fornylig til Time Magazine og mente, at efterretningsrapporterne om Rusland mere er drevet af politik og ikke af facts.

Hackningen af demokraterne

Det var ikke kun den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clintons email, der blev hacket. Det var også Det Demokratiske Partis hovedkvarter, og det var delstaternes valgsystemer, der blev angrebet. Også Clintons kampagnechef, John Podestas computere blev hacket og hans mail, mens republikanerne stort set gik fri.

To af USAs mest respekterede efterretningschefer, James R. Clapper, som er chef for den nationale efterretningstjenste og chefen for Homeland Security, Jeh Johnson, sagde allerede i oktober, at Rusland stod bag hackningen af demokaterne og sagde, at det var så omfattende, at det formentlig var godkendt på højeste sted i Moskva.

Men som The New York Times skriver, så var Obama tilbageholdende med at offentliggøre det af hensyn til valgkampen, fordi det ville se ud som om, at han misbrugte sit embede til Clintons fordel. Først nu nedsætter han en undersøgelseskommission.

Senatorer fra begge sider af Kongressen ønsker en tilbundsgående undersøgelse. Rapporten skal ligge på Obamas bord i god tid inden, at han forlader Det Hvide Hus. Men det er ikke sikkert, at offentligheden får detaljeret kendskab til, hvad der egentlig er sket under denne valgkamp. Det skyldes hensynet til kilder og til efterforskningsmetoder. Derfor vil befolkningen kun kunne gisne om, hvor dybt russerne er i stand til at trænge ind i de amerikanske systemer og ikke mindst, hvorfor de gjorde det.

.