Hårfint valgresultat i Ukraine

De vestligt orienterede partier står til en kneben sejr ved det ukrainske parlamentsvalg. Deres ærkerival advarer dog mod at feste for tidligt.

Hvis formålet var at få genoprettet roen på Ukraines kaotiske, politiske scene, så ligner søndagens valg ingen succes. Tværtimod tyder de foreløbige valgresultater på endnu et skrøbeligt regeringsflertal i det store østeuropæiske land.

De gamle allierede fra Ukraines »Orange Revolution« for tre år siden høstede ellers fremgang ved søndagens parlamentsvalg, men partierne klarede sig ikke over de magiske 50 procent af stemmerne. Dermed kan de små populistiske midterpartier blive tungen på vægtskålen mellem de pro-vestlige »orange« partier og den nuværende premierminister Viktor Janukovitj, hvis parti står til at blive landets største med 33 procent af stemmerne.

Det tætte valg fik begge fløje til at erklære sig som vindere. De to rivaler, den fyrige oppositionsleder, Julia Timosjenko, og lederen af det Regionspartiet, Viktor Janukovitj, hævede i går begge, at de havde vundet valget.

»Vi har en åbenlys sejr,« erklærede Timosjenko, der tidligt på dagen havde sikret sig et pænt flertal. En sejr, som dog blev udhulet noget efterhånden som stemmerne hos Janukovitj base i øst blev talt op. Timosjenkos parti stod i aftes sammen med det andet parti fra den orange lejr, »Vores Ukraine«, til at få 46 procent af stemmerne.

Viktor Janukovitjs blåklædte tilhængere holdt »sejrsfest« i aftes på Uafhængighedspladsen i den ukrainske hovedstad Kijev. Janukovitj kaldte valgresultatet et »carte blanche« for hans parti til at lede forhandlingerne om en ny regering. Blandt andet ventes Kommunistpartiet og muligvis det lille socialistparti at støtte Janukovitj. Men samtidig meddelte den ukrainske præsident Viktor Jusjtjenko, at han var »bekymret« over den langsomme optælling i øst og havde beordret en efterforskning om årsagen sat i værk. Præsidenten nævnte ingen navne, men der var tydelig adresse til, at Janukovitj nød godt af de sene resultater.

En mulig orange regering står og falder med sammenholdet mellem de to gamle allierede fra den Orange Revolution, Julia Timosjenko og Viktor Jusjtjenko. Stadige magtkampe mellem de to fik i 2005 Jusjtjenko til at fyre Timosjenko fra premierministerposten. Ved valget i marts 2006 fik de orange partier også flertal, men på grund af personlige gnidninger og illoyale parlamentarikere lykkedes det dem ikke at enes om en regering. Striden bragte i stedet Viktor Janukovitj til magten.

Uanset farven vil en ny regering få svært ved at styre Ukraine ud af det politiske dødvande præget af beskidte kneb, som har præget landet de seneste to år. Præsident Jusjtjenko udskrev netop søndagens valg før tid, fordi medlemmer af parlamentet skiftede parti tilsyneladende opmuntret af store pengebeløb.

»Valget har ikke givet nogen af siderne klar opbakning. Dermed vil den ustabile politiske situation sandsynligvis fortsætte. Et spinkelt flertal er uhyre sårbart i Ukraine,« siger Jevgenij Volk, der er leder af tænketanken Heritage Foundation i Moskva.

Regeringens sammensætning kan få stor betydning for landets forhold til både Rusland, USA og EU-landene. De orange partier støtter ukrainsk medlemskab af forsvarsalliancen NATO, mens Janokovitj er stærkt imod. Han har dog forsøgt at ændre sit image som en russisk-venlig politiker og erklæret sin støtte til medlemskab af EU.

Hvis Julia Timosjenko igen indtager premierministerposten kan det til gengæld forbedre forholdet til EU men være en torn i øjet mod øst. Da hun var premierminister i 2005, lukkede Rusland kortvarigt for gasforsyningen angiveligt på grund af stridigheder om prisen. Rusland understregede dog i går, at man vil samarbejde med enhver regeringskoalition.

Læs også

Til forsiden