Hårdkogt forbryder med lang fængselsdom bag Paris-angreb

Den 39-årige franskmand, der stod bag torsdagens skudangreb i Paris, som dræbte en politibetjent, var velkendt af myndighederne med en tidligere fængselsdom for mordforsøg på politibetjente. Han var desuden under aktuel mistanke for mulige terrorforbindelser.

Dagen efter skudangrebet på Champs-Élysée i Paris, hvor den 39-årige Karim Cheurfi dræbte en politibetjent og sårede to andre betjente samt en turist, er der fortsat ekstra stor polititilstedeværelse på den berømte gade. De to øvrige sårede politibetjente og turisten er alle meldt uden for livsfare. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Det er var den hårdkogte - og for myndighederne alt for velkendte - forbryder Karim Cheurfi, som stod bag skudangrebet med en Kalashnikov på en politibus på Champs-Élysées i Paris torsdag aften. Her dræbte han en politibetjent - og sårede to andre betjente samt en forbipasserende turist, der alle er uden for livsfare - inden den 39-årige Karim Cheurfi selv blev dræbt af politiet.

Det bekræftede den offentlige anklager i Paris, François Molins, fredag aften.

Molins fortalte, at Cheurfi havde id-papirer på sig, mens man i Cheurfis bil også fandt et papir, der »forsvarede« terrororganisationen Islamisk Stat, foruden flere våben og sedler med adresser på flere politistationer.

Anklageren bekræftede også, at Cheurfi var særdeles velkendt af myndighederne med flere fængselsdomme bag sig - blandt andet for et tidligere skudangreb på politibetjente i 2001 - samt under aktuel mistanke for at kunne forberede et nyt angreb på politiet.

Molins understregede dog, at Cheurfi ikke var en af de såkaldte S-filer over de farligste potentielle sikkerhedstrusler mod staten. Det skyldtes, at han ikke havde vist tegn på radikalisering under de mange år i fængsel. Myndighederne anholdt netop Cheurfi for mistanke om et nyt angreb i februar, men fandt ingen dokumentation for terrorforbindelser, og han blev derfor løsladt igen efter 24 timer, men fastholdt under opsyn.

Had til politiet

Ifølge avisen Le Parisien er der i Karim Cheurfis hjem - hos moderen - i byen Chelles øst for Paris, som blev ransaget torsdag aften efter angrebet, fundet effekter, der indikerer radikalisering, herunder et hæfte om Islamisk Stat.

Le Parisien fortæller også, at Cheurfi, der blev født i Paris-forstaden Livry-Gargan, fik en fængselsdom på hele 20 år, som senere blev nedsat til 15 år for skudangrebet på politibetjentene, som alle overlevede, tilbage i 2001.

Avisen Le Figaro har mange detaljer fra politirapporten om Karim Cheurfis angreb tilbage i 2001. Avisen beskriver en »eksplosion af vold og politihad«, da den småkriminelle Cheurfi bliver involveret i en bilulykke i en stjålet bil, hvor han støder sammen med en bil, der køres af en politikadet. Cheurfi flygter i den beskadigede, stjålne bil, men politikadetten følger efter og kalder på politiassistance. Da Cheurfi kort tid efter kører i grøften, skyder han efterfølgende mod politikadetten og dennes bror, som er med i bilen. De bliver ramt, men overlever. Assistancen ankommer og fanger hurtigt Cheurfi, der to dage senere, mens han er arresteret, får fat i en anden politikadets pistol og skyder denne flere gange.

Igen overlever politikadetten, og Cheurfi får sin lange fængselsdom.

I myndighedernes søgelys længe

Anklager François Molins fortalte desuden fredag aften, at Cheurfi første gang blev prøveløsladt i 2012, men røg ind igen efter et groft tyveri. I alt har Cheurfi siddet 14 år i fængsel og fået to yderligere domme for henholdsvis vold mod en fængselsbetjent og vold mod en medfange.

Avisen Le Monde beretter, at han blev løsladt i 2015 uden at have vist tegn på radikalisering i fængslet, men at han siden december 2016 har været i myndighedernes søgelys som en potentiel farlig mand, efter at myndighederne fik et tip om, at han var blevet radikaliseret og igen kunne finde på at angribe politiet.

Han blev dog ikke kategoriseret blandt de farligste radikaliserede i Frankrig med det særlige S-mærkat. Han var i stedet på en liste over personer, som kan være radikaliserede, og ifølge Le Monde begyndte myndighederne at intensivere overvågningen af Cheurfi, da han i marts forsøgte at få kontakt til en jihadist i det syrisk-irakiske område, som Islamisk Stat kontrollerer.

Der er imidlertid ca. 2.000 personer på denne liste, og de kan ikke alle overvåges 24 timer i døgnet. Og da myndighederne ikke kunne konstatere, at han havde fået formel kontakt til en jihadist, fik han ikke S-mærkatet.

Alle detaljerne er ikke bekræftet af myndighederne, men de har altså endnu ikke fundet dokumentation på en reel forbindelse mellem Cheurfi og Islamisk Stat.

Islamisk Stat har taget skylden for angrebet gennem sit propagandaorgan Amaq, men Islamisk Stat kalder i sin meddelelse den franske statsborger Cheurfi for »belgieren«.

Tre personer fra Cheurfis omgangskreds blev fredag tilbageholdt og afhørt i sagen, ligesom en eftersøgt mulig medsammensvoren blev sendt fra Belgien til afhøring i Frankrig, efter at den eftersøgte selv havde meldt sig på en politistation i den belgiske by Antwerpen. Men om denne person kan være »belgieren« eller opklare, om der er en forbindelse, vides ikke endnu.