Hård valgkamp gav bonus i Schweiz

Partiet SVP, som modstandere kalder racistisk, vandt valget i Schweiz i går. Socialdemokraterne blev de store tabere. Men for regeringen betyder det formentlig ikke alverden. Alligevel var det et af alpelandets mest spændende valg nogensinde.

BERLIN: Schweiz har haft 500 års demokrati, men det har kun ført til kukuret, hævdede forfatteren Graham Greene engang. Det er ikke helt rigtigt. I går sluttede et af de mest spændende parlamentsvalg i alpelandet nogensinde. Men Greene ville med et stille smil have noteret, at selv denne tildragelse ikke flytter alverden.

Jokeren ved valget var SVP, den schweiziske udgave af Dansk Folkeparti. SVP har med sin galionsfigur, Christoph Blocher, og en plakat, der af kritikere betegnes som racistisk, ført en skrap kampagne. Den var især rettet mod kriminelle udlændinge, men også andre ikke-schweizere kunne føle, at de ikke var velkomne. I betragtning af, at 20 procent af befolkningen er indvandrere, førte det til en betændt debat. Den blev ikke bedre, efter at hætteklædte autonome for godt to uger siden angreb et SVP-møde i Bern og udløste hovedstadens værste gadekampe i mands minde.

Stabilt land
Blocher havde åbenbart regnet med en markant fremgang for SVP, men den udeblev, og længere nede i organisationen er det ingen overraskelse. »Der sker ingen større ændringer i forhold til sidste valg,« sagde hans forretningsfører i Bern, Aliki Panayides, allerede for en halv snes dage siden til Berlingske Tidende. »Schweiz er et relativt stabilt land.«

Ikke desto mindre går det socialdemokratiske SP, en af SVPs hovedmodstandere, markant tilbage. I kantonen Zürich, traditionelt en socialdemokratisk højborg, valgte hver tredje SVP, mens socialdemokraterne fik færre end 20 pct. Selv i en så international by som Genève fik SVP en femtedel af stemmerne. SP måtte nøjes med 18 pct. I det store hele lægger SVP en smule til, mens socialdemokraterne har fået en lussing. SVP fastholder formentlig sin position som Schweiz’ største parti, men det betyder ikke, at det får regeringsmagten. Landet ledes traditionelt af en samlingsregering med repræsentanter for alle større partier, og forbundskansleren er kun en slags administrationschef. Samtidig er f.eks. De Grønne gået frem, så fordelingen mellem højre og venstre i regeringen ser ud til at blive bevaret.

Kendt ansigt
Valgresultatet er således ikke kun et udtryk for, at SVP kan slå til søren, men også, at andre partier har en svag profil. Det gælder især socialdemokraterne, hvor udenrigsminister Micheline Calmy-Rey, der for tiden tillige er forbundspræsident, er det eneste virkelig kendte ansigt. Blocher, derimod, kender alle. »Det er heldigt, at han er hos os,« siger Panayides.

Det foreløbige landsresultat i aftes tydede på, at SVP får en stemmeandel på 28,8 procent. En sådan sejr har et parti ikke fået siden 1919. Det fører til yderligere seks af de i alt 200 pladser i parlamentet, mens socialdemokraterne mister ni. De Grønne går fire mandater frem. Det store spørgsmål bliver valget af regeringens syv ministre 12. december. Her er der ikke de store forandringer i vente. Blocher fortsætter formentlig som justitsminister. Det er mindst besværlig at have ham i regeringen end udenfor. Og Schweiz er, viste gårsdagens valg, bestemt mere end kukure.