Hård eller blød totalitarisme i Venezuela?

»Nu er det slut med nationalforsamlingens sabotage, og hvis det viser sig nødvendigt at fratage nogle deres parlamentariske immunitet, så vil det blive gjort,« sagde Maduro og tilføjede, at de pågældende »vil ende i en fængselscelle«. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Det spanske ord for diktatur giver mulighed for et subtilt ordspil. De to sidste stavelser af »dictadura« betyder også hård som i modsætning til blød (»blanda«), og når et totalitært regime måske nok er udemokratisk, men ikke direkte despotisk, taler man ofte om et »dictablanda«.

At søndagens valg til en grundlovgivende forsamling i Venezuela både er illegalt og illegitimt, synes alle andre end præsident Nicolás Maduro og hans mest forbenede støtter i og uden for det sydamerikanske land at være enige om: Man kan i et demokratisk land ikke blot udskifte et folkevalgt parlament med et andet, fordi vælgerne har stemt »forkert« og givet oppositionen flertal.

Spørgsmålet er, om Maduros insiderkup mod Venezuelas i forvejen temmelig ramponerede demokrati udgør startskuddet til et decideret rædselsregime med massiv undertrykkelse af oppositionen, eller om folkene bag afdøde Hugo Chávez’ bolivarianske revolution fra en styrket position blot vil forsøge at finde en ny grimasse, der kan passe til et minimum af politisk pluralisme og international dialog. Eller med andre, og spanske, ord: Er Venezuela blevet et »dictadura« eller et »dictablanda«?

Maduros umiddelbare reaktioner efter den ekstremt voldelige valgdag, der ifølge oppositionslederen Henrique Capriles kostede mindst 14 menneskeliv, tyder mest på det første.

»Nu er det slut med nationalforsamlingens sabotage, og hvis det viser sig nødvendigt at fratage nogle deres parlamentariske immunitet, så vil det blive gjort,« sagde Maduro og tilføjede, at de pågældende »vil ende i en fængselscelle«.

Præsidenten bebudede også, at han vil »tilbageerobre kontrollen« med Venezuelas anklagemyndighed. En åbenlys trussel mod hans tidligere støtte chefanklager Luisa Ortega, der for nogle måneder siden meldte sig under oppositionens faner i protest mod beslutningen om at udskrive søndagens valg.

Mod risikoen for en caribisk udgave af de lange knives nat taler imidlertid et vægtigt argument: penge.

Der findes naturligvis ideologisk motiverede »talebanere« indenfor regimets rækker. Men for hovedparten af såvel de civile som militære ledere handler det om business, der for manges vedkommende også foregår uden for landets grænser. Og et totalt isoleret Venezuela – mål for sanktioner fra såvel USA og EU som de fleste sydamerikanske nabolande samt lammet af systematisk politisk forfølgelse – ville være dårligt for forretningerne, påpeger det argentinske dagblad Clarins garvede udlandsredaktør, Marcelo Cantelmi.

Talrige medlemmer af dette såkaldte »bolivarianske borgerskab« vil følge chefanklager Luisa Ortegas eksempel, hvis Maduro viser sig ude af stand til at beskytte deres økonomiske interesser, vurderer Cantelmi. Og sker det, kommer det næppe til at gå stille af.

Står Venezuela over for et »dictadura«, et »dictablanda« eller – hvad man på ingen måde kan udelukke – en åben borgerkrig? Under alle omstændigheder er en ny fase i magtspillet om det sydamerikanske land begyndt, og intet tyder på, at livet bliver lettere for de allerede hårdt prøvede venezuelanere i de kommende uger og måneder.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.