Håndlangerne

De skal brændes, ydmyges og overhældes med urin. Mens Rusland om to uger byder velkommen til vinter-OL, er bøsser og lesbiske blevet ofre i en symbolkamp mod »vestlige værdier«. I en forstad til Moskva mødte Berlingske de ekstreme, hvis ord er rykket ind på midten.

»De syge dele skal udryddes. Det er for eksempel dem, der ikke har en normal seksualitet,« siger Vitalij Tsimodanov (i midten). Sammen med sine venner i en nynazistisk gruppe lokker han russiske homoseksuelle til stævnemøder for at overfalde og ydmyge dem. Gruppens »indsats« har medført takkebreve fra det lokale politi. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA. De trasker ad stien langs de vintergrå boligblokke. Vitalij Tsimodanov går forrest. Hans tre kammerater sjosker bagved i deres sorte jakker. De er kvarterets vagtværn, forklarer Vitalij. Deres opgave er at holde samfundet rent.

»De syge dele skal udryddes. Det er for eksempel dem, der ikke har en normal seksualitet,« siger han.

Vi er det nordvestlige Moskva, forstaden Kurkino. Herude kommer bussen hvert tyvende minut. Gyngerne på legepladsen er tunge af sne. Foran opgangene holder dyre biler. Det er ikke noget fattigt kvarter, der det seneste år er blevet midtpunkt for nogle af Ruslands mest omtalte hadforbrydelser.

»Vi mener, at alle bøsser skal ud af vores land. De er syge elementer, der skal udryddes. De kan blive deporteret til Holland eller Europa, hvor de beskytter dem, som om de var normale mennesker,« fortsætter 20-årige Vitalij.

Ordene falder næsten lidt ugideligt. Han drejer hovedet for at inspicere sine kammerater bagude. Det gør han tit. Da vi stod ved parkeringspladsen kort forinden, hev en af dem, Artjom, et fyldt magasin til en Makarov-pistol op af lommen. Indtil kammeraten blev sat på plads.

»Pak det væk,« hvæsede Vitalij.

Vitalij fører ordet. En ladt pistol er åbenbart ikke det billede, omverdenen skal have af gruppen, hvis arbejdsmetode ellers er vold. De fire unge mænd tilhører en nynazistisk bevægelse. De overfalder, tæver og ydmyger unge, som anklages for at være homoseksuelle, »sodomister« og pædofile. Gruppen er blevet særligt berygtet, fordi deres overfald er offentlige. De optages og lægges ud på Youtube, som var det et TV-show. På en af videoerne ser man en angst 15-årig dreng, der tvinges til at indrømme, at han er homoseksuel. Derpå bliver han skubbet, sparket og til sidst overhældt med urin. Det skal »kurere« ham, siger overfaldsmændene. Deres ansigter ses tydeligt. Men folk som Vitalij frygter ikke konsekvenser fra myndighederne, siger han.

»Jeg har ikke haft nogen problemer med politiet.«

Man kan lukke øjnene for videoklippene og forsøge at fortrænge ekstremister som Vitalij og hans kammerater. Men i Rusland er det blevet sværere de seneste måneder. En råhed, der indtil for nylig var forbeholdt de marginale grupper, har spredt sig. Nu høres fordømmelser af homoseksuelle eksempelvis på de landsdækkende TV-kanaler.

I november hævdede en russisk TV-vært, at homoseksuelle »sodomister« var i gang med at »ødelægge Rusland« takket være vestlig finansiering. Værten, Arkadij Mamontov, forsvarede samtidig lederen af den nynazistisk gruppe, der står bag overfald på homoseksuelle. Hans handlinger var udtryk for »samfundets selvopholdelse«, mente TV-værten.

Også kirken har skruet op for fordømmelsen. En talsmand for den russisk-ortodokse kirke foreslog i sidste uge at gennemføre en folkeafstemning om at kriminalisere homoseksuel sex. Overhovedet for den russisk-ortodokse kirke har kaldt homo-ægteskaber i Vesteuropa for »et farligt tegn på apokalypsens komme«. På den russiske version af Facebook, Vkontakte, har gruppen bag de brutale videoklip i øjeblikket mere end 93.000 følgere.

Derfor er vi taget til forstaden. Vi vil forsøge at begribe en flig af den værdikamp, der har gjort ekstreme ord almindelige i Rusland, når snakken falder på homoseksuelle. For bare halvandet år siden var emnet knap at finde på den landspolitiske scene i Rusland. Siden er det gået stærkt. I juni sidste år vedtog det russiske parlament en lov, der forbyder »propaganda« for homoseksualitet blandt unge under 18. Siden da er spørgsmålet blevet en central del af en ny værdikamp i Rusland og en hjørnesten i en kampagne for »traditionelle familieværdier«, der føres af præsident Vladimir Putin selv.

Det har vakt opsigt langt uden for Rusland. Kort efter lovens vedtagelse gik demonstranter i København og flere andre europæiske hovedstæder på gaden i protest med budskabet »To Russia With Love«. Andre har krævet boykot af det vinter-OL, som Rusland skal være vært for om to uger.

Imens er antallet af overfald på homoseksuelle vokset. Et af ofrene hedder Dmitrij Tjisjevskij.

Først forstod han ikke, hvad de to mænd råbte. Dmitrij var på vej ned ad trappen mod hoveddøren, da han så de to maskerede skikkelser. Så hørte han et smæld og mærkede en smerte i det ene øje. Flere smæld fulgte. De to mænd løb mod ham. Rædselslagen forsøgte han at undslippe. Han løb ned ad en korridor.

»Hvor er bøssen løbet hen,« husker han, at de råbte.

De fandt ham på førstesalen i bygningen i det centrale Skt. Petersborg. Slag og spark ramte ham i ansigtet og på kroppen. Han krøb sammen og forsøgte at værge for sig. Til sidst forsvandt overfaldsmændene samme vej, som de var kommet.

»Jeg husker bare, at de havde sort tøj på og sådan nogle masker, så man kun kunne se deres øjne,« fortæller Dmitrij Tjisjevskij.

Først bagefter forstod Dmitrij, at han var blevet skudt. En tre-milimeter metalkugle fra en luftpistol havde flækket hans venstre øje. Trods flere operationer har han i dag mistet synet på øjet.

Forbrydelsen, der skete i november, er ikke opklaret, selv om der ikke er megen tvivl om motivet. Overfaldet fandt sted, da Dmitrij var på vej ud fra et møde i en forening for homoseksuelle. Han er kendt for sit arbejde for bøssers og lesbiskes rettigheder. Han har deltaget i de fleste af de homo-demonstrationer, som flere gange er blevet angrebet af nationalistiske grupper og andre gange forsøgt ryddet af politiet, fordi bystyret nægter af give dem officiel tilladelse til at afholde demonstrationer.

Overfaldet er et af flere, hvoraf flere er endt endnu værre. I den sydrussiske by Volgograd blev en 23-årig mand i maj sidste år fundet dræbt foran en beboelsesejendom. Obduktionen viste, at han var blevet voldtaget med ølflasker og hans lig forsøgt brændt. Til sidst var hans hoved blevet knust med en stor sten. Gerningsmændene – to yngre mænd – fortalte politiet, at de myrdede den 23-årige, fordi han havde sagt, at han var homoseksuel.

Der findes ingen landsdækkende tal for vold med homofobisk motiv i Rusland. Men i en interviewundersøgelse blandt 900 homoseksuelle sagde 15 procent, at de var blevet udsat for vold inden for de sidste ti måneder. De russiske myndigheder laver ikke opgørelser, der skelner mellem hadforbrydelser og almindelig vold, så motivet bliver sjældent registreret. Det blev det heller ikke i skudepisoden mod Dmitrij Tjisjevskij.

»Da politiet var gået, blev der fundet yderligere otte projektiler på gerningsstedet. Dem havde de ikke fundet. Som minimum kan jeg sige, at politiet ikke har lagt mange kræfter i opklaringen,« siger han til Berlingske.

Vitalij Tsimodanov klemmer telefonen mod øret, mens han manøvrerer sin BMW mellem boligblokkene i Moskva-forstaden. Han aftaler et møde. »Forretninger,« forklarer han.

Han har et kreditfirma ved siden af sine studier på Plekhanov-handelshøjskolen i Moskva, siger han. Hans anden karriere, den som nynazist, tog fart, da han mødte Maksim Martsinkevitj for halvandet år siden. Martsinkevitj var netop kommet ud af fængslet. Han havde længe været leder af nynazisternes væbnede fløj. Nu vejrede han nye muligheder. Han grundlagde en gruppe ved navn »Restrukt«, der målrettet gik efter afstraffelse af »bøsser og pædofile«. Han gennemførte selv det første overfald. Og det næste, og det næste, og så begyndte det at sprede sig. Siden har gruppen lavet over 70 videoer og åbnet »afdelinger« i en række byer i både Rusland og Ukraine.

Overfaldsmændene optræder næsten altid umaskerede i videoerne, og alligevel har de sjældent fået problemer fra myndighederne. Heller ikke Vitalij.

Og her tager historien en ny vending. For ikke bare har Vitalij undgået problemer med ordensmagten. Han har samarbejdet og hjulpet det lokale politi, siger han.

»De støtter os. Vi har overgivet bevismateriale til dem,« siger han.

Han mener det bogstaveligt. Han parkerer bilen og tager en plastikfolder med fem takkebreve frem fra handskerummet. For »praktisk hjælp« med opklaring af forbrydelser, står der i de diplomlignende skrivelser med både stempel og underskrift.

Ifølge Vitalij gjaldt samarbejdet sager, hvor hans erklærede nynazistiske bande har »fanget pædofile«. Sidst skete det ved, at Vitalij i et chatrum på nettet satte en mand i udsigt, at han skulle mødes til sex med en 16-årig. Da manden mødte frem, tog Vitalijs bande i stedet imod ham med et videokamera.

Berlingske har søgt en officiel kommentar fra politiet i Kurkino til oplysningerne. De bekræfter samarbejdet. Kriminalbetjent Vladislav Korenov siger, at Vitalij Tsimodanov har assisteret med »efterforskning«. Den konkrete sag førte dog ikke til sigtelse, da den seksuelle lavalder i Rusland er 16 år.

»Borgere har meget information, som er brugbar for os. Hvis der var flere som Vitalij, så ville det være lettere at arbejde,« siger kriminalbetjent Vladislav Korenov, der har stået for kontakten til Vitalij Tsimodanov.

Officiel intolerance over for homoseksuelle er intet nyt i Rusland, Ukraine, Baltikum og andre dele af det hedengangne Sovjetunionen. I sovjettiden var sex mellem mænd forbudt ved lov. Tusinder blev fængslet under paragraffen, der i Rusland blev ophævet i 1993. Men myndighederne i Rusland har fortsat aldrig givet tilladelse til demonstrationer for homoseksuelles rettigheder.

I det stille skete er der dog sket fremskridt. Homoseksualitet blev taget af listen over »psykiatriske lidelser« i 1999. I de større byer i Rusland – ikke mindst i ferie- og OL-byen Sotji – findes der klubber og foreninger for bøsser og lesbiske. Og indtil for nylig var tolerancen voksende, siger Anna Galubeva, der bor sammen med sin kæreste, Julia i Moskva.»For mig betød det, at jeg for eksempel kunne fortælle det til nogle, af mine nærmeste kolleger på arbejdet,« siger Anna, der arbejder som skolepsykolog.

Hun sammenligner holdningen med den, der herskede i Vesteuropa for en generation siden, da eksempelvis de britiske konservative vedtog en lov, der forbød skoler at fremstille homoseksualitet som en »acceptabel« familieform.

Men i Rusland er det de seneste år gået mod mere intolerance. I 2012 vedtog byrådet i landets næststørste by, Skt. Petersborg, en lokal version af propaganda-loven. Samme år indførte man i Moskva et forbud mod homoparader i »de næste 100 år«. Og i begyndelsen af 2013 blev den landsdækkende propagandalov debatteret i det russiske parlament sammen med andre lovforslag, der skulle styrke »traditionelle familieværdier«. Det gjaldt blandt andet et forslag om højere afgift på skilsmisse.

Samtidig tiltog fordømmelsen af homoseksuelle på russisk TV. Den kendte skuespiller og præst Ivan Okhlobystin sagde kort før jul, at bøsser skulle »brændes i en ovn«. En anden TV-vært, Dmitrij Kiseljov, sagde, at bøssers hjerter burde »begraves eller brændes« i stedet for bruges til organtransplantation. Vladimir Putin udnævnte i december samme Kiseljov til øverste chef for det største statslige nyhedsbureau i Rusland.

Og intolerancen er vitterligt vokset, ifølge målinger fra Levada-instituttet. 67 procent af russerne støtter i dag propagandaloven. Mere end to tredjedele er bange for, at børn kan blive »ofre« for den slags propaganda. Hver tredje mener, at homoseksualitet er en sygdom, der skal kureres.

Men den største forskel i de seneste måneder, siger Anna Galubeva, er, at homoseksualitet er blevet et emne, der slår gnister i den offentlige debat. Før var det noget, der sjældent blev talt om. Nu er det blevet en politisk slagmark.

»På to år er vi vendt to årtier tilbage i tiden,« siger Anna Galubeva.»Det er som om, at reelt fascistisk tænkning er blevet almindelig i disse her programmer på TV,« mener hun. Samtidig har loven alvorlige konsekvenser for unge, mener hun. Lærere, pædagoger, skolepsykologer og andre, der rådgiver unge, risikerer i princippet bødestraf, hvis de siger til en ung, at det ikke er værre at være homoseksuel end heteroseksuel.

»Hvis det var svært tidligere, så er det blevet endnu sværere at tale om seksualitet for unge. Mange forældre er også påvirket af debatten, så det bringer unge i en frygtelig situation. Det gør dem endnu mere alene og får dem til at isolere sig. Vi taler om personlige tragedier og selvmord,« siger Anna Galubeva.

Så hvorfor? Hvorfor har Vladimir Putin og det regerende parti taget sigte på et seksuelt mindretal? Så sent som i 2006 afviste Putins parti – Forenet Rusland – et lovindgreb, der til forveksling lignede propaganda-loven. Den linje havde ændret sig i 2012, da store protestdemonstrationer udfordrede Putin kort før præsidentvalget. Nu støttede Putin-partiet loven og en lang række andre tiltag, der appellerede til partiets kernevælgerne: den ældre generation og befolkningen på landet. Mens regeringsloyale TV-værter tidligere angreb oppositionen for at være korrupte landsforræddere, så angreb de nu de homoseksuelle, fordi de var lette ofre, skriver analytikeren Aleksandr Blynov i netavisen slon.ru.

Noget så privat som seksualitet blev gjort til et symbolsk opgør med skadelig vestlig indflydelse. »En moralsk modstandsbevægelse« med Rusland i offerrollen, skrev Blynov.

Mens Rusland for længst har tabt sin supermagtsstatus, så er den nye politiske slagmark en arena, hvor Rusland forsøger at spille rollen som »moralsk stormagt«, siger sociologen Olga Krysjtanovskaja, ekspert i Ruslands politiske elite og selv tidligere medlem af Putin-partiet.

»Det kommer fra en fløj, der ikke ønsker globalisering og vestlige værdier, og som siger, at vores egen civilisation er meget bedre og sundere. Hvorfor? Fordi mange føler, at vi mangler noget at være stolte af. I sovjettiden kunne man være stolt af kommunisme, lighed, bomber og rumfart. Nu har Rusland glemt, hvad man kan være stolt af. De, der er ved magten nu, støtter en konservativ linje, hvor vi siger, at vi er noget særligt, fordi Vesten har tabt de sande værdier af syne, mens vi styrker dem,« siger hun.

Før vinter-OL vil vi dog næppe høre meget til kampagnen. Vladimir Putin ønsker ikke flere skandaler under de dyreste olympiske lege nogensinde. Men efter legene vil kampagnen fortsætte, frygter Jurij Gavrikov, leder af borgerretsgruppen Lige Ret. Et lovforslag om tvangsfjerning af børn fra homoseksuelle par er allerede fremsat i det russiske parlament.

»Det er statslig politik nu. Vi er andenrangsmennesker,« siger han.

Imens fortsætter fordømmelsen på russisk TV. For nylig anklagede TV-værten Arkadij Mamontov – manden, der forsvarede den nynazistiske bandeleder – lande som »Tyskland, Frankrig, England, Danmark og Holland« for at fordærve den russiske ungdom med støtte til homo-rettigheder.

»Lad os huske Sodoma og Gomorra,« formanede TV-værten Arkadij Mamontov med en bibelsk henvisning til de to byer, der blev tilintetgjort for deres synder, før han som afskedssalut beskyldte de homoseksuelle for at være årsagen til den meteor, der sidste år styrtede ned nær den russiske by Tjeljabinsk.