Håndboldhertug i korruptionsskandale

Spaniens konges svigersøn er lagt på is og udelukkes fra officielle pligter og aktiviteter.

Prinsesse Christina med sin mand, hertugen af Palma. Fold sammen
Læs mere
Foto: ATTILA KISBENEDEK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kongepaladset i Madrid har udelukket den 43-årige Inaki Urdangarin fra officielle pligter.

Urdangarin er kong Carlos' svigersøn og har titel af hertugen af Palma de Mallorca. Han har muligvis fået ørerne gevaldigt i maskinen.

Spanske dommere er i øjeblikket i gang med at undersøge en påstået korruptionssag, hvor et selskab, som Mallorca-hertugen tidligere stod i spidsen for, er indblandet.

Hertugens optræden "synes ikke at have været eksemplarisk", og han er gået med til, at han ikke deltager i kongelige aktiviteter, citerer spanske medier Rafael Spottorno, Spaniens svar på en hofmarskal, for at sige.

Mistænkes for korruption

Spottorno citeres også for at sige, at hertugen ikke er anklaget for noget, ligesom han ikke har erkendt sig skyldig i noget. Han har, siger hofmarskalen, ret til at blive regnet for uskyldig.

Retspapirer har vist, at det involverede firma, Institutto Noos, mistænkes for korruption i forbindelse med offentlige kontrakter.

Undersøgelsen er centreret om betaling på 2,3 millioner euro - 17, 2 millioner kroner - som firmaet fik i 2005 og 2006 for at organisere en turist- og sportskonference.

Da var Urdangarin, der er tidligere OL-håndboldspiller, chef for firmaet.

Anklagere mener, at nogle af de mange millioner er sivet over i andre firmaer, der kontrolleres Urdangarin og hans efterfølger på chefposten, Diego Torres.

Inaki Urdangarin er gift med prinsesse Christa. Parret blev gift i Barcelona i 1997, og de har fire børn og bor i øjeblikket i Washington DC.

/ritzau/AFP