Håb om atomaftale mellem USA og Rusland

Diplomater håber på et gennembrud i atomnedrustningsforhandlingerne, når USA's præsident Obama i næste uge mødes med Ruslands præsident Medvedev.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Håbet vokser i både USA og Rusland om, at USA's præsident, Barack Obama, og hans russiske kollega, Dmitrij Medvedev, under Obamas besøg i Moskva i næste uge kan ende med et gennembrud i forhandlingerne om at reducere de to landes arsenaler af atomvåben og få Rusland til at hjælpe USA i Afghanistan.

Officielt er der ingen meldinger fra de to landes regeringer, men diplomater vurderer, at Obama vil nå til enighed med Medvedev om en aftale om at reducere antallet af atomsprænghoveder til under 1700 i hvert af de to lande.

Obama og Medvedev enedes under deres første møde i London i april om at åbne forhandlingerne om en ny nedrustningstraktat, der skal afløse START-1 traktaten, der udløber den 5. december.

Skønnet over, hvor mange atomvåben de to lande har, varierer, men ifølge den amerikanskbaserede organisation Bulletin of the Atomic Scientists havde USA i begyndelsen af 2009 omkring 220 operationelle atomsprænghoveder, mens Rusland havde omkring 2790.

USA håber ved mødet mellem Obama og Medvedev også at få Rusland til at acceptere, at der kan blive transporteret militærforsyninger gennem Rusland til Afghanistan. Det er blevet aktuelt i takt med, at Pakistan er blevet stadigt mere ustabilt, hvorfor det ikke længere er så sikkert at transportere forsyninger ind til Afghanistan ad den vej.

/ritzau/Reuters