Gyldent Daggry vokser på trods af mordanklager

Supporters of Greece's far-right Golden Dawn party take part in a rally at central Syntagma square in Athens November 30, 2013. Hundreds of supporters gathered outside parliament on Saturday to protest the pre-trial detention of their leader Nikolaos Mihaloliakos, who faces charges of forming a criminal organisation. REUTERS/Yorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Fold sammen
Læs mere
Foto: YORGOS KARAHALIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu sidder Gyldent Daggrys medlemmer, inklusiv formanden for partiet og størstedelen af parlamentsmedlemmerne på anklagebænken i Athen. Retssagen kommer efter flere års efterforskning, der begyndte, da støtter af partiet stak en græsk antifascistisk rapper til døde. Men selvom partiet og dets medlemmer er anklaget for nogle af de frygteligste forbrydelser, man kan forestille sig, vokser Gyldent Daggry sig stadig større.

Ved seneste parlamentsvalg blev Gyldent Daggry Grækenlands tredjestørste parti med 18 pladser i parlamentet – og på trods af retssagerne står partiet i de nyeste meningsmålinger til at vinde fem sæder mere ved næste valg.

Ifølge Gyldent Daggrys forsvarer vil de imponerende målinger have stor indflydelse på retssagerne:

»Jeg er overbevist om, at alle anklager bliver droppet, og at medlemmerne bliver frikendt. Partiet står til at vokse markant, hvis der var valg i dag – og det betyder, at folket stadig er med dem og ikke tror på disse absurde anklager,« forklarer Giannis Zografos.

Forsvareren understreger, at han ikke tror, at retssagerne får nogen fremtidig betydning for partiet og dets pladser i parlamentet – også selv om der skulle falde hårde domme i sagerne.

Men den udmelding er anklageren, Thanasis Kampagiannis, ikke enig i:

»Jeg forventer, at alle domme er faldet inden for det næste år, og al det tunge bevismateriale gør det så godt som umuligt at frikende medlemmerne,« fortæller han og uddyber, at Gyldent Daggry vil få enormt svært ved juridisk at kunne fortsætte i det græske parlament, hvis de bliver dømt for anklagerne. Men han ved også, at partiet altid bare kan skifte navn og dermed starte på en frisk, selv om stort set alle dets parlamentsmedlemmer har modtaget hårde domme.

Ifølge flere eksperter kan Gyldent Daggry godt begynde at se frem til et parlamentsvalg fra anklagebænken:

»Der kommer uden tvivl valg i 2017. Der er ingen vej udenom. Premierministeren, Alexis Tsipras, er så upopulær, at befolkningen ikke kan støtte op om ham meget længere,« forklarer Margaritis Georgos, professor i statskundskab ved Thessaloniki universitet – og skyder valget til at blive udskrevet til foråret.

Maria Arcel er journalist og skriver i Berlingske fra Grækenland.