Gyldent Daggry og sorte skygger

De tre sydeuropæiske gæster ved Danskernes Partis arrangementer under folkemødet på Bornholm har alle baggrund i organisationer, der sættes i forbindelse med politisk vold og kriminalitet.

Tilhængere af det ultranationalistiske græske parti Gyldent Daggry demonstrerer i hovedstaden Athen, hvor 12 af partiets 17 parlamentsmedlemmer aktuelt er anklaget for en række forbrydelser – herunder drabw. Nu er partiet blandt de inviterede europæiske nationalister til årets Folkemøde i Allinge på Bornholm. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: 11 skoler og samtlige børnehaver i området omkring Korydallos-fængslet lidt uden for Athen måtte forrige torsdag lukke af hensyn til sikkerheden, da retsforhandlingerne i sagen mod 69 medlemmer af Gyldent Daggry langt om længe begyndte. Ved et tidligere forsøg på at komme i gang for et par uger siden blev vidner trods massivt politiopbud overfaldet af det højreradikale partis sympatisører, der også røg i klammeri med antifascistiske demonstranter. Og på den baggrund tager de græske myndigheder selvsagt ingen chancer.

Blandt de anklagede er 12 af Gyldent Daggrys i alt 17 parlamentsmedlemmer samt, ikke mindst, partiets leder, Nikolaos Michaloliakos. De er tiltalt for en lang række forbrydelser, hvoraf meddelagtighed i mordet på den antifascistiske rapper, Pavlos Fyssas, i 2013 og medlemskab af en kriminel organisation er de vigtigste.

Finder retten lovovertrædelserne i det 30.000 sider lange anklageskrift bevist, venter ikke blot op til 20 års fængsel. Gyldent Daggry vil samtidig blive stemplet som organiseret kriminalitet. Og sker det, vil Grækenland sende et vigtigt signal om, hvor demokratiets grænser går i forhold til den yderste højrefløj, pointerer menneskeretsaktivisterne bag overvågningssitet Golden Dawn Watch.

Pensioneret NATO-general

Men alle er som bekendt uskyldige, indtil det modsatte er bevist. Og det sker for de højreradikale politikeres vedkommende i givet fald tidligst om halvandet år, vurderer eksperter. I mellemtiden vil partiet fortsat udgøre den tredjestørste gruppe i det græske parlament samt råde over tre mandater i Europa-Parlamentet.

Det er et af medlemmerne herfra, Georgios Epitideios, som Danskernes Parti har inviteret til at deltage i folkemødet på Bornholm. Den pensionerede generalløjtnant, der bl.a. har været tilknyttet NATOs hovedkvarter, tog sidste år til manges overraskelse mod et tilbud om at stille op for Gyldent Daggry. En signing, der sammen med andre fra det samme segment af bedsteborgere, har bidraget til at gøre partiet mere stuerent i mange grækeres øjne og fastholde vælgertilslutningen på trods af retssagens negative omtale.

»Vi står over for den største trussel mod vores lands eksistens, siden det blev en uafhængig stat. Vores selvforståelse som nation er under angreb fra fjender, som ikke skyr nogen midler,« sagde Epitideios dengang om sin beslutning i en pressemeddelelse, hvori han også fordømte den »illegale tilbageholdelse af ledere og parlamentsmedlemmer fra et lovligt valgt politisk parti«.

Forbindelse til sort terror

De to andre sydeuropæiske gæster ved Danskernes Partis arrangementer under folkemødet har været knap så længe om at se (nord)lyset som den tidligere græske militærmand. Samtidig har de begge været aktive i organisationer, der enten beviseligt har udøvet terror og politisk vold, eller som er under kraftig mistanke for at have gjort det.

Det gælder i særdeleshed Roberto Fiore, der leder det højreradikale italienske parti Forza Nuova. Som leder af en af 1970ernes vigtigste nyfascistiske organisationer havde Fiore nære forbindelser til de medlemmer af terrorgruppen Nuclei Armati Rivoluzionari, der senere blev dømt for det blodigste attentat i Italiens nyere historie – bomben mod togstationen i Bologna, der i 1980 kostede 85 tilfældige mennesker livet.

Fiore var selv under efterforskning i forbindelse med terrorhandlingen, men nåede at flygte til Storbritannien, inden han blev arresteret. Her fik han en smule uforståeligt politisk asyl og vendte først mange år senere tilbage til Italien, hvor han stiftede Forza Nuova.

Siden har han bl.a. gjort sig bemærket med voldsomme udfald mod homoseksuelle og et tilbud til beboerne på Lampedusa om at lade hans medlemmer »forsvare« øen mod illegale immigranter, når myndighederne ikke er i stand til det. Og ikke mindst som arrangør af den årligt tilbagevendende Festival Boreal, der samler højreradikale fra hele Europa.

For ekstrem til Front National

Franskmanden Yvan Benedetti, den sidste af de tre højreradikale tenorer der optræder på Bornholm, blev i 2011 smidt ud af Front National. Dels pga. sin åbenlyse antisemitisme, som partiets på det tidspunkt nye leder, Marine Le Pen, ikke længere fandt comme il faut i forsøget på at tiltrække mere moderate vælgere. Dels pga. sit dobbelte medlemskab af den yderligtgående organisation Œuvre Française.

Året efter blev Benedetti valgt som formand for organisationen, hvilket imidlertid blev en kort fornøjelse. Som reaktion på højreradikale skinheads drab på den unge venstrefløjsaktivist Clément Méric i 2013 erklærede den franske regering Œuvre Française for ulovlig pga. en »fremmedfjendsk og antisemitisk ideologi«.

Hvilket ikke forhindrer Benedetti i på Twitter at præsentere sig som »Formand på trods af alt og alle af Œuvre Française, en organisation forbudt af det socialistiske diktatur«.