Guvernør: Rushdie er i live og på operationsbordet efter angreb

Blodigt angreb på den berømte forfatter i lille by i delstaten New York. Motiv endnu ikke fastslået.

Forfatteren Salman Rushdie bliver behandlet på scenen efter at være blevet overfaldet i forbindelse med et foredrag i Chautauqua, New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua Goodman
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Salman Rushdie, den britisk-indisk forfatter der i mange år har haft en islamistisk dødsdom hængende over hovedet, er fredag aften på operationsbordet efter et knivangreb i delstaten New York.

Han er i live »og får den behandling, han behøver«, bekræfter New Yorks guvernør, Kathy Hochul, ifølge Reuters.

Rushdie, som tidligere har været ramt af en fatwa, en islamistisk dødsdom, blev angrebet på en scene i den vestlige ende af delstaten New York, hvor han skulle deltage i en samtale med en interviewer.

Motivet til angrebet er endnu ikke blevet fastslået.

Lidt tidligere bekræftede det lokale politi ifølge BBC, at Rushdie var blevet stukket med en kniv i halsen eller nakken. Ifølge øjenvidner blev han stukket gentagne gange.

»Han var dækket af blod, og der var blod, som løb ned på gulvet. Jeg så simpelthen blod overalt omkring hans øjne, og det løb ned af hans kinder,« fortæller Roger Warner, der sad på første række i salen, til The New York Times.

Rushdie blev fløjet med helikopter til et nærliggende hospital.

Angriberen er i politiets varetægt. Han stormede ved starten af arrangementet i den lille by Chautauqua op på scenen. Her angreb han den berømte forfatter, der skrev romanen »De Sataniske Vers«. Den udkom i 1988.

Det var romanen, der siden blev mødt en fatwa fra Irans ayatollah Khomeini. Det var en religiøs bestemmelse om, at Rushdie skulle slås ihjel, fordi han med sin roman havde krænket profeten Muhammed. Der fulgte en dusør på tre millioner dollar med.

»Der var kun én angriber. Han var klædt i sort, han havde et løst sort klædningsstykke på. Han løb med lynets hast over til ham (Rushdie. red.),« siger et øjenvidne, Elisabeth Healey, til avisen The New York Times.

Et anden øjenvidne, John Bulette, er forundret over, at sikkerheden omkring forfatteren ikke var bedre.

»Der var et enormt sikkerhedssvigt. At nogen kunne komme så tæt på, uden at der blev grebet ind, er skræmmende,« siger han.

Siden bogen »De Sataniske Vers« har sikkerheden omkring Rushdie været omfattende.

Rushdie har boet på skiftende og ukendte adresser både i USA og Storbritannien, og han har været omgivet af livvagter i alle årene.

Det er ingen oplysninger om, hvorvidt livvagter var til stede ved arrangementet fredag.

/ritzau/

Arkivfoto: Salman Rushdie er blevet angrebet på en scene i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elmar Kremser/SVEN SIMON.