»Guvernør er blevet væk«

Kendt guvernør forsvundet, lyder overskrifterne i USA. Men er man forsvundet, fordi man i fem dage ikke mailer eller tekster eller twitter?

Mark Sanford (tv.) er en toneangivende republikansk guvernør, der bl.a. er blevet tippet som partiets præsidentkandidat i 2012. Pludselig var han væk – i flere dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Jaffe/AFP

SANTA FE: I en gammel sketch går en mand ned efter cigaretter, og så forsvinder han. I sidste uge kørte guvernør Mark Sanford sig en tur, han kom ikke umiddelbart tilbage, og i går eksploderede historien.

»Kaos efter guvernør forsvinder,« skrev Wall Street Journal på sin forside. »Sanford væk. Hvem har roret,« spurgte den førende avis i South Carolina, The State, og The Australian gav sagen sin australske drejning: »USA grebet af guvernørs walk-about.«

Sagen har fået sådan en opmærksomhed af to grunde. For det første fordi hovedpersonen er Mark Sanford. Han er en toneangivende republikaner og tippet som partiets præsidentkandidat i 2012, og han har netop været i en dramatisk duel med præsident Obama og en række af sine egne partifæller, fordi han nægtede at tage imod penge fra præsidentens hjælpepakke. Sanford tabte den duel i sidste uge, og derefter meddelte han sine medarbejdere og sine livvagter og sin familie, at han ville genoplade batterierne. Han skulle nok ringe, sagde han til dem; de ville formentlig ikke kunne ringe til ham. Sanford tog en af sine livvagters biler, en stor, sort firhjulstrækker, og han kørte ud i det blå.

Konen vidste ikke noget
Mandag blev andre politikere og stabsmedlemmer så bekymrede, at de begyndte at spore Sanford. De kunne se, at han lørdag havde ringet fra sin mobiltelefon fra omkring Atlanta, og de ringede til Sanfords kone, som var alene med parrets fire børn i skolealderen. »Jeg ved ikke, hvor han er,« sagde hun til nyhedsbureauet AP, »men jeg er ikke bekymret.« Oppositionsledere talte om, at de var »bekymrede over guvernørens mere og mere besynderlige opførsel,« en række af hans partifæller kaldte hans pludselige forsvinden for uansvarlig, hvem skulle lede indsatsen hvis South Carolina f.eks. blev ramt af en orkan eller et terrorangreb, og andre talte om at få omskrevet statens forfatning, så en guvernør ikke bare kan tage væk.

Los Angeles Times mente mandag, at Sanford var færdig som præsidentkandidat, og »tænk hvis han gjorde noget tilsvarende som præsident,« lød det på den politiske blog Hot Air.

I går ringede Sanford så til sit kontor for at høre, om alt var i orden, og han var – ifølge en erklæring fra kontoret – chokeret over furoren og ville vende tilbage i dag. Han var et sted på den 3.000 kilometer lange natursti Appalachian Trail.

Men de store overskrifter handler ikke kun om politik og personlighed. De handler også implicit om det helt utænkelige i, at en person – endda en guvernør – i 2009 melder sig ud af det multikommunikative samfund. Som en talsmand for guvernøren sagde til Wall Street Journal: »Vi har haft den samme forfatning i South Carolina i over 100 år, og jeg er næsten sikker på, at i det meste af den tid havde guvernørerne ikke mobiltelefoner.«

I dag skal en person ringe tekste, maile, facebooke eller twitte – for ellers er han både forsvundet og ude af sync med tiden.