Guldminen i Sydafrika lukkes

Efter en langsommelig redningsproces er alle 3200 minearbejdere nu reddet op fra guldminen - den bliver nu lukket i seks uger.

En af de reddede minarbejdere kommer her ud på en båre. De sidste blev først reddet op fra minen efter 36 timer. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUDA NGWENYA/Reuters

Den sydafrikanske mineral- og energiminister Buyelwa Sonjica har beordret guldminen i Sydafrika lukket efter den ulykke, der var skyld i at 3200 minearbejdere sad fanget under jorden. De sidste, der blev reddet ud af minen, tilbragte mere end 30 timer langt nede under jordens overflade.

Mineral- og energiminister Buyelwa Sonjica var en af mange, der jublede, da flere og flere minearbejdere igen kom til overfladen.

- Minen skal lukkes, indtil skakten er blevet repareret og vurderet sikker, sagde hun.

En af de sidste minearbejdere, der blev reddet ud, sagde til nyhedsbureaet AFP:

- Vi har lidt i 30 timer. Vi havde hverken mad eller vand, og vi er helt udmattede.

Buyelwa Sonjica lover nu, at regeringen vil stramme op på lovgivningen og sikkerheden i minerne. Hun har også klaget over, at hverken hun eller præsident Thabo Mbeki blev informeret af mineselskabet tidligere, end det var tilfældet – de hørte først om ulykken i medierne.

Minearbejdernes fagforbund siger, at årsagen til ulykken er dårlig sikkerhed og det faktum, at der bliver arbejdet 24 timer i døgnet i minen.

Minearbejdede blev reddet tilbage til overfladen via en nærlæggende skakt, men det var en langsommelig redningsproces, da kun 75 kunne transporteres op af dybet ad gangen. Ingen blev alvorligt kvæstet i ulykken.