Guldklokke fra bibelsk tid vækker opsigt

Israelske arkæologer har udgravet et lille guldsmykke, en guldklokke, der kan være en af de genstande, der bliver omtalt i Det Gamle Testamente.

En israelsk arkæolog viser guldklokken frem. Arkæologerne henviser til en tekst i Anden Mosebog, der omtaler ypperstepræsten Arons klædedragt, der var pyntet med små guldklokker. De mener, at klokken kan være båret af en af templets præster. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israelske arkæologer har gjort et lille, men opsigtsvækkende fund af et guldsmykke med øsken formet som en klokke.

Smykket er fundet i udgravninger ved Grædemuren i et område i Jerusalem, hvor der tidligere er afdækket vandforsyningskanaler og vandreservoirer fra det oprindelige Jerusalem fra kong Salomons og kong Davids tid godt 900 år f.Kr.

Fundet vækker opsigt, netop fordi det er formet som en lille guldklokke, der sandsynligvis har været påsyet en beklædning. Den slags små guldklokker er omtalt i Det Gamle Testamente i Anden Mosebog, der handler om jødernes udvandring fra Egypten, hvor ypperstepræsten Arons beklædning er beskrevet.

»Helt blåt... Og på klædningens søm skal du lave blå, lilla og purpurrøde granatæbler langs hele kanten: Og klokker af guld mellem dem hele vejen rundt,« hedder det.

Udgravningsleder Ronny Reich fra Haifa Universitet siger ifølge en pressemeddelelse fra det israelske udenrigsministerium, at smykket muligvis kan kædes sammen med teksten fra Det Gamle Testamente.

»Det er sandsynligt, at guldklokken har været syet på tøjet på en højtstående embedsmand i Jerusalem fra det Andet Tempels tid i det første århundrede efter Kristus.

Klokken er blevet fundet i Jerusalems oprindelige gamle vandforsyningssystem, der skulle samle regnvand fra byens forskellige områder og lede det til et vandreservoir,« forklarer han.

Ronny Reich tror, at embedsmanden har gået i Jerusalems gader og simpelthen tabt klokken, der så er faldet ned i vandsystemet og endt, hvor den nu er fundet.

Klokkelyd gav respekt

Det er selvfølgelig ikke sikkert, at Jerusalems ypperstepræst præcis har båret en sådan guldklokke, men andre arkæologer mener dog, at det er sandsynligt.

»Der var ikke kun én klokke på ypperstepræstens beklædning, men 70 klokker. Alle hørte, når han kom. Klokkerne lavede en lille lyd for at give respekt,« siger professor Eli Shukronof, leder af de officielle israelske arkæologiske myndigheder, til CBN News.

Eli Shukronof tilføjer dog, at klokken kan være tabt af hvem som helst.

Det nye fund er opsigtsvækkende, fordi der er få fund, der kan relateres direkte tilbage til tiden fra det berømte første og andet jødiske tempel i Jerusalem. Det første stod fra kong Salomons tid fra cirka 970-930 f.Kr, og blev, efter det blev endeligt ødelagt i 586 f.Kr, efterfulgt af det andet tempel, der blev ødelagt omkring år 70.

Det - måske - falske æble

I 1979 dukkede et granatæble lavet af elfenben op på antikmarkedet. Det lille æble bar en inskription på hebraisk i retning af »Hellig gave fra præsterne i Guds Hus«.

Man mente, at det havde været en del af et scepter, der var anvendt af ypperstepræsten i kong Salomons tempel, og det var i mange år udstillet som en dyrebar genstand i Israels nationalmuseum.

Imidlertid blev det i 2004 hævdet af arkæologer, at det var en forfalskning fra det 13. eller 14. århundrede. Der er stadig voldsom debat om æblets autenticitet.

Fordi fundet er gjort i Jerusalems gamle vandsystem, og fordi det ikke er dukket op på antikmarkedet, men fundet af israelske arkæologer, mener israelske medier, at guldklokken sandsynligvis stammer fra templets tid.