Guide for danske politikere afvist ved russisk grænse: »Live-demonstration af forholdene i Rusland«

Ruslands sikkerhedstjeneste FSB stempler journalist og oplægsholder for Udenrigspolitisk Nævn som en fare for statens sikkerhed.

Thomas Nilsen. Foto: Atle Staalesen, Barents Observer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den russiske grænsekontrol bød på uforudsete udfordringer, da Folketingets udenrigspolitiske nævn onsdag indledte tre dages besøg i Rusland.

En norsk journalist, der rejste sammen med de danske politikere som guide, blev nægtet indrejse i Rusland af den russiske sikkerhedstjeneste FSB.

Thomas Nilsen er Arktis-kender og redaktør for netavisen Independent Barents Observer. Han har rejst og skrevet om russisk Arktis i mere end 20 år.

Efter planen skulle han holde oplæg om det arktiske samarbejde og fungere som guide for de danske folketingspolitikere på turen fra Nordnorge til Murmansk i det nordvestlige i Rusland.

Det gik imidlertid ikke som planlagt, da han sammen med de danske gæster skulle krydse grænsen til Rusland ved grænseovergangen Storskog-Borisoglebsk.

Da de stod i kø ved paskontrollen, blev den norske redaktør trukket til side af grænsepolitiet, der hører under sikkerhedstjenesten FSB.

Trussel mod statens sikkerhed

Den norske journalist fik at vide, at han var blevet nægtet indrejse i Rusland i fem år, selvom han har gyldigt visum og senest besøgte Rusland i december. Det skete ifølge FSB under en bestemmelse, der vedrører personer, der er »en trussel mod statens sikkerhed,« siger Thomas Nilsen.

»Jeg måtte skrive under på, at jeg forstod, at det indebar strafansvar, hvis jeg gjorde forsøg på at krydse ind i Rusland noget andet sted,« siger han til Berlingske.

De danske politikere måtte derefter fortsætte turen uden den planlagte oplægsholder.

Også den danske ambassadør i Rusland, Thomas Winkler, rejste sammen med de danske politikere. Han bekræfter forløbet over for Berlingske men har ikke yderligere kommentarer.

Den norske redaktør og journalist har et femårs journalistvisum til Rusland. For en måned siden blev også to medlemmer af det norske storting nægtet indrejse i Rusland.

»For det danske udenrigsudvalg var det jo en slags live-demonstration af, hvordan forholdene er i Rusland, og hvad der sker med journalister i Rusland,« siger Thomas Nilsen.

Norske politikere nægtet visum

»Jeg er overrasket. Jeg troede ikke, at journalister ville blive udelukket på denne måde. Jeg troede, at Arktis var 'Territory of Dialogue',« siger Thomas Nilsen med henvisning til navnet på en stor russisk Arktis-konference senere på måneden.

Det norske Stortings udenrigsudvalg aflyste i sidste måned sin rejse til Rusland efter de to medlemmer blev nægtet visum. Dengang oplyste den russiske ambassade i Norge, at indrejseforbuddet skyldtes, at Norge havde valgt at støtte op om sanktioner og indrejseforbud rettet mod Rusland, som også Danmark og resten af EU-landene står bag.

Besøget fra det danske udenrigspolitiske nævn ses som en del af en genstart af den politiske dialog med Rusland, efter landets annekteringen af Krim-halvøen udløste de vestlige sanktioner i 2014.

Både den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og hans norske kollega Børge Brende besøger den russiske Arktis-konference i slutningen af marts. Også den russiske præsident Vladimir Putin deltager i konferencen.

OPDATERET 20:45 med kommentar fra den danske ambassadør.