»Guderne led af hævntørst og kom for at slukke den ved indvoldene af en 29-årig matador«

En matador er for første gang i knap et kvart århundrede stanget ihjel i arenaen. Samtidig er to hårdt såret efter San Fermín-tyreløbene, og den uforsonlige debat om Spaniens såkaldte nationalfest vil fortsætte under de kommende ugers højsæson.

Den liggende 29-årige matador Víctor Barrio døde af sine kvæstelser efter lørdag at være blevet overrumplet af den 529 kilo tunge tyr Lorenzo i i tyrefægterarenaen i den spanske by Teruel. Foto: Antonio Garcia/EPA Fold sammen
Læs mere

BARCELONA: Sidst en spansk tyrefægter blev dræbt i arenaen - i 1992 - var billedet af hans dødsøjeblik dagen efter på forsiden af samtlige aviser. Det var ikke rart at se på.

Netop som banderilleroen Manolo Montuliú hoppede op for at plante sine farverige håndspyd i tyrens nakke, borede den sit ene horn gennem hans hjerte, og fotografen havde fanget præcis det moment, hvor Montuliú udåndede med tungen dinglende ud af munden.

Men ingen diskuterede dengang det hensigtsmæssige i at offentliggøre så grufuldt et foto og endnu mindre rimeligheden af den »event«, som havde kostet tyrefægteren livet.

Da matadoren Víctor Barrio lørdag, 24 år senere, føjede sit navn til den lange liste af ofre for den såkaldte nationalfest, blev de næsten lige så dramatiske billeder fra arenaen i den østspanske by Teruel i de fleste tilfælde bragt langt inde i avisen. Samtidig opstod der øjeblikkelig en uforsonlig og hadsk debat for og imod tyrefægtning på de sociale medier.

For det var helt andet Spanien, som døden lørdag eftermiddag ankom til i skikkelse af en 529 kilo tung og kulsort tyr ved navn Lorenzo.

Dyrevennerne vinder frem

Processen har været undervejs i årevis.

Lige dele ligegyldighed fra yngre generationer og voksende bekymring for dyrevelfærd har de fleste steder i landet gjort den tidligere bredt populære masseforlystelse til en nichevirksomhed, og et totalforbud i Spaniens næststørste region Catalonien, vedtaget i 2010, ligner et point of no return i en langsom, men definitiv deroute.

Krisen har gjort ondt værre for nationalfesten, der er stærkt afhængig af offentlige tilskud. Og nu, hvor konjunkturerne tilsyneladende er vendt, breder en politisk motiveret modstand sig selv i traditionelle højborge som hovedstadsregionen og Valencia.

De Podemos-venlige borgerlister, der ved sidste års lokalvalg erobrede magten i en lang række byer, har enten skåret ned på støtten eller helt afskaffe den.

Eksempelvis vedtog borgerne Xàtiva nær Alicante i juni ved en folkestemning at droppe tyrefægtning som programpunkt ved den årlige byfest.

Samtidig viser resultaterne fra det nyligt overståede parlamentsvalg tydeligt, hvilken vej vinden blæser: Dyrevennerne fra el Partido Animalista Contra el Maltrato Animal blev med 285.000 stemmer Spaniens femtestørste landsdækkende parti.

På den baggrund virkede det sært anakronistisk, da avisen El País’ normalt knivskarpe politiske kommentator, Rubén Amón, i går forsøgte at begå en Lorca-klingende klagesang for den afdøde Víctor Barrio anno 2016.

»Barrios blod er ikke blevet udgydt forgæves. Det tvinger os til at vise tyrefægterne respekt og understreger tyrefægtningens dybe betydning; at man kan dø i virkeligheden og ved tilfældighedernes spil. Guderne led af hævntørst lørdag 9. juli og kom for at slukke den ved indvoldene af en 29-årig matador,« skrev Amón, der øjeblikkelig fik svar på tiltale på de sociale medier.

»Nej, Guderne tørster ikke efter hævn og betaler ikke for se på vold. Det er menneskene, som gør det,« indvendte en Twitter-bruger.

En vrimmel af tyreløb

Andre dele af debatten foregik beklageligvis – men ikke overraskende – på et knap så højt litterært niveau, og den vil efter al sandsynlighed fortsætte gennem de kommende ugers højsæson for tyrefægtning og tyreløb gennem gaderne.

De sidstnævnte, som er langt mere risikable end den professionelle dans med døden i arenaen, kostede sidste år 12 mennesker livet. Det er en trist rekord i nyere tid, som fik mange til at kræve et indgreb mod den på én gang livsfarlige og dyreplageriske aktivitet.

2016 har endnu ikke kostet nogen dødsofre. Men to deltagere ved fjerdedagen af de berømte San Fermín-tyreløb i Pamplona blev hårdt såret. Den ene af dem befandt sig med en 12 centimeter lang flænge i halsen søndag aften i kritisk tilstand.