»Gud tilgive Amerika« - Sådan reagerer verdens aviser på præsident Trump

Flere meningsmålinger før valget viste en sikker sejr til Hillary Clinton. Sådan gik det ikke, og amerikanske avis-læsere vågner onsdag til overskrifter om et »chokerende« valgresultat.

Donald J. Trump skal være USA's 45. præsident. Det står klart efter et opsigtsvækkende valgresultat natten til onsdag, hvor den republikanske kandidat slog sin modstander Hillary Clinton med en - ser det ud til - overbevisende sejr.

Det er kommet bag på mange i USA, herunder de amerikanske medier, der helt frem til på valgdagen bragte meningsmålinger, der viste, at Hillary Clinton havde omkring 80 procents chance for at vinde valget.

Mens Donald Trump ikke blev levnet mange chancer. New York Times havde en live-måler - der kunne vise netop dette - og de indledende analyser blev gjort til skamme:

I de tidlige morgentimer dansk tid blev der vendt op og ned på det billede, og det er kommet bag på de amerikanske aviser.

Amerikanske aviser

New York Times, der længe havde Hillary Clinton som den mest sandsynlige vinder af valget, har således denne overskrift på forsiden, som de deler med blandt andre Washington Post:

I den lidt mere tabloide ende finder man blandt andet New York Post, der skriver om præsident Trump:

»De sagde, det ikke kunne ske« og USA Today, der skriver at valget er et »stunning upset« - en forbløffende overraskelse.

Denver Post og Los Angeles Times er også forbløffede over valgets resultat:

Mexicanske aviser

 

Donald Trump har flere gange i sin valgkamp været ude med kontroversielle udmeldinger om immigranter fra Mexico, der krydser grænsen til USA.

»They're bringing drugs, they're bringing crime. They're rapists« - De kommer med narkotika, de kommer med kriminalitet. De er voldtægtsforbrydere, har den nu valgte præsident sagt om mexicanerne til et af sine vælgermøder.

Trump har desuden foreslået at bygge en stor grænsemur af beton - og at Mexico skal betale for den. 

Derfor er det måske ikke så underligt, at de mexicanske aviser ikke er så glade for amerikanernes valg:

»Sejr til had og racisme« kan avisen Novedades Quintana Roo løseligt oversættes til, mens Diario del Istmo skriver »Trump lammer verden«

Europæiske aviser:

Herhjemme i Europa er politikere og erhvervsfolk også urolige over at Donald Trump er blevet præsident.

Trump har tidligere i sine udtalelser skabt usikkerhed omkring de handelsaftaler, USA har med resten af verden. Det kan især ramme handlen med Europa.

Spanske El Periódico slår hårdt med overskriften »Dios perdone a América« - Gud tilgive Amerika.

Mens det tyske magasin Der Spiegel har både Hillary Clinton og Donald Trump på forsiden med ansigterne smurt ind i mudder.

En henvisning til, hvor beskidt valgkampen har været.

Men dagens sjoveste forside kommer fra Märkische Allgemeine, der tilsyneladende har lavet forsiden i lidt for god tid, og i lidt for god tro:

Og dog... snedigt!

Hvis du vil læse Berlingskes reaktion på valgresultatet, kan du læse dagens leder her: