Gruopvækkende skolestartsvideo går viralt i USA: Børn kæmper for deres liv med skolematerialer

I 2012 blev 20 børn mellem fem og ti år dræbt i skoleskyderiet på Sandy Hook i Connecticut. Nu har deres forældre udgivet en hårrejsende skolestartsvideo, der minder USA om frygten for flere skoleskyderier.

 

Det starter uskyldigt nok i den skolestartsvideo, som netop er gået viralt i USA: En skoleelev viser stolt sin nye skoletaske frem, mens en anden forklarer, at hendes nye mapper hjælper hende med at holde sig organiseret. Men så begynder et gruopvækkende scenarie at udspille sig i baggrunden.

Eleverne begynder at løbe i panik ned ad gangene, mens der høres skud i baggrunden.

»De her nye sko er lige, hvad jeg havde brug for i det nye skoleår,« råber en elev forpustet, mens han løber fra det skoleskyderi, der er begyndt bag ham.

I 2012 blev 20 børn mellem fem og ti år dræbt i skoleskyderiet på Sandy Hook i Newtown i Connecticut. Det er deres forældre, der nu har udgivet videoen, som altså hurtigt har fået massiv opmærksomhed i USA. Forældrene har skabt NGOen The Sandy Hook Promise, som kæmper for mere våbenkontrol i USA.

Videoen blev præsenteret på TV-kanalen NBCs »Today«-show onsdag morgen amerikansk tid og er siden set over 1,1 mio. gange på YouTube.

Den begynder som en skolestartsvideo, hvori børnene fremviser alle de nye skolematerialer, der skal hjælpe dem igennem endnu et skoleår – men den udvikler sig hurtigt til et mareridtsagtigt scenarie, hvor de kæmper med sakse, skateboards og strømper for at overleve et skoleskyderi.

Videoen slutter med en pige, der sender en SMS til sin mor: »Jeg elsker dig,« skriver hun, mens hun gemmer sig for gerningsmanden, hvis langsomme skridt kommer nærmere og nærmere.

Grum virkelighed for amerikanske skoleelever

»Det er tid til at starte i skole igen. Og I ved, hvad det betyder,« står der til sidst i videoen:

»Skoleskyderier kan forhindres, når du kender tegnene.«

Det virker måske karikeret for en dansk seer. Men videoen udstiller en grum virkelighed for de 228.000 amerikanske skoleelever, der ifølge The Washington Post har oplevet et skoleskyderi siden Columbine High-massakren i 1999.

Frygten for skoleskyderier har allerede ført til en årlig stigning i salget af skudsikre skoletasker i USA. Og i Michigan bygger man lige nu den første skole, der er sikret mod skyderier – komplet med skudsikre barrierer, som elever kan gemme bag, og indbyggede gemmesteder i klasseværelserne.

Alene i 2019 har der været 302 masseskyderier i USA ifølge Gun Violence Archive. Det er altså på de 263 dage, der er gået indtil i dag, 19. september.

Hvis den tendens fortsætter, bliver 2019 det første år siden 2016, hvor der i gennemsnit har været mere end ét masseskyderi om dagen, skriver BBC.

Efter to masseskyderier i august har præsident Donald Trump lovet, at demokrater og republikanere »seriøst« diskuterer tiltag, som skal sørge for »meningsfulde« baggrundstjek på folk, der forsøger at købe skydevåben.

Men efter at Demokraterne har fremlagt et forslag, der skal udvide baggrundstjekkene til alle salg af skydevåben i USA, har Det Hvide Hus antydet, at man vil nedlægge veto mod sådan et forslag, skriver CNN.