Grøn TV-vært dropper præsidentplaner

De to førende franske præsidentkandidater drog i går et lettelsens suk, da den populære grønne TV-vært Nicolas Hulot meddelte, at han ikke stiller op. Til gengæld vil han sørge for, at de øvrige kandidater lever op til grønne løfter som at begrænse CO2-udledning.

PARIS: Den seneste meningsmåling gav ham 11 procent af stemmerne, men alligevel meddelte den franske natur-TV-vært Nicolas Hulot i går, at han ikke vil være præsident.

Den kendte journalist har i måneder truet med at stille op til republikkens højeste embede, hvis ikke de øvrige kandidater tog spørgsmålet om miljø alvorligt, herunder især udledningen af drivhusgasser. Med undtagelse af det yderste højre og det yderste venstre skyndte alle vægtige kandidater sig derfor at skrive under på Hulots »økologiske pagt«, der blandt andet foreslår oprettelsen af en post som vicepremierminister for bæredygtig udvikling og stigende afgifter på CO2-udledning. Det samme har en halv million franskmænd gjort.

Selv om især de to førende præsidentkandidater fra Socialistpartiet og det borgerlige regeringsparti i går åndede lettet op ved udsigten til, at den populære mand alligevel ikke vil stjæle stemmer fra dem, betyder det dog ingenlunde at han fremover har tænkt sig at blande sig udenom politik.

Tværtimod. I stedet vil Hulot skabe en overvågningsenhed, der skal holde øje med, om de gyldne løfter overholdes, sagde han i går i en tale transmitteret direkte på franske TV-stationer, hvor han opfordrede til en »omlægning af skatten på arbejde mod en miljø- og energiskat«.

Trods bejlen fra både højre og venstre nægter Hulot at støtte nogen bestemt kandidat. »Jeg forsøger at sørge for at uanset, hvad resultatet af valget bliver, vil der være et stærkt engagement,« forklarede han i december i et interview i Berlingske Tidende.

Han vil således heller ikke støtte partiet De Grønne, hvis kandidat Dominique Voynet ifølge meningsmålinger kun trækker to procent af stemmerne. Desuden har 25.000 mennesker skrevet under på, at den tidligere bondeleder »Jose Bove kan og skal være kandidat for det alternative venstre«. GMO-modstanderen ventes at erklære sit kandidatur »senest 1. februar«.