Grindehval dør efter at have spist 80 plasticposer

Hundredvis af havpattedyr mister hvert år livet i farvandet ud for Thailand som følge af en omfattende plasticforurening. Forleden døde en grindehval efter at have spist flere end 80 plasticposer og derfor ikke kunne indtage føde.

Marinbiologer forsøgte forgæves at redde en grindehval i det sydlige Thailand. Hvalen døde dog efterfølgende efter at have slugt 80 plasticposer. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA / Ritzau Scanpix

Folk brugte bøjer til at holde en lille grindehval flydende, og de skærmede den mod solen med en paraply, men alt sammen var det ikke nok til at forbedre hvalens miserable tilstand:

Under det frugtesløse redningsforsøg gylpede hvalen fem plasticposer op, inden den døde. En efterfølgende obduktion afslørede, at pattedyret i maven havde flere end 80 plasticposer med en samlet vægt på otte kilo, oplyser The Guardian.

De mange plasticposer gjorde det umuligt for hvalen at indtage føde, forklarer marinbiolog og underviser på Thailands Kasetsart Universitet Thon Thamrongnawasawat:

»Hvis en grindehval har 80 plasticposer i maven, dør den,« siger han til The Guardian.

Hvalen blev lokaliseret mandag i Songkhla-kanalen i det sydlige Thailand tæt på grænsen til Malaysia.

Thailand er en af verdens største forbrugere af plasticposer, og ifølge marinbiologen dør mindst 300 store havdyr som grindehvaler, delfiner og havskildpadder hvert år i thailandske farvande.

»Det er et kæmpeproblem,« forklarer Thon Thamrongnawasawat over for The Guardian og tilføjer: »Vi bruger rigtigt meget plastic.«

I sidste måned meldte regeringen i Thailand ifølge ABC News, at den overvejer afgift på engangsposerne.

En ny rapport advarer om, at mængden af plastic i havene kan tredobles over det næste årti, medmindre affaldet bliver samlet op.