Greta Thunberg langer ud efter den amerikanske kongres: »Jeg ved godt, I prøver – men I prøver ikke hårdt nok«

Lovgivere skal ikke lytte til Greta Thunberg. De skal lytte til videnskaben. Sådan lød det fra den 16-årige verdenskendte klimaaktivist, da hun talte til det amerikanske senat tirsdag. Onsdag har hun derfor aflyst en tale i Kongressen.

Greta Thunberg, den 16-årige klimaaktivist fra Sverige, deltager i et møde i Senatets klimaudvalg. Hun var inviteret med for at rådgive lovgivere om, hvad de kan gøre i kampen mod klimaforandringerne. Og hendes besked var klar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Wilson/AFP/Ritzau Scanpix

Siden 16-årige Greta Thunberg sejlede i havn i USA, har hun fået enormt meget ros. Hun har mødt Barack Obama, hun har fået tildelt en menneskerettighedspris, og tirsdag var hun inviteret til møde i det amerikanske senats klimaudvalg sammen en række andre unge aktivister.

Det skriver The Guardian.

Thunberg og de andre unge, der har marcheret forrest i kampen for en grønnere fremtid, har »x-faktor«, forklarede senatorerne dem, og de har gjort klimakampen til noget, som amerikanerne pludselig stemmer efter. Det var derfor, senatorerne nu ville have Thunberg med på råd. For hvad skal de amerikanske lovgivere gøre for at bekæmpe klimaforandringerne? Hvad kan de gøre?

Skoleelev, ikke forsker

Greta Thunberg, der har inspireret til skolestrejker og fredagsdemonstrationer verden over for en bedre klimapolitik, mindede senatorerne om, at hun stadig blot var en skoleelev og ikke en forsker.

»Vær venlig at holde jeres ros for jer selv. Vi vil ikke have den,« sagde hun så.

»Lad være med at invitere os hertil blot for at fortælle os, hvor inspirerende vi er, uden egentlig at gøre noget ved det, for det fører ikke til noget. Hvis I vil have råd til, hvad I bør gøre, så invitér forskere – udnyt forskernes ekspertise. Vi vil ikke høres. Vi vil have, at videnskaben høres.«

Hendes kommentarer gjaldt ikke bare dem, der sad omkring bordet i Senatets klimaudvalg, men hele Kongressen, skriver The Guardian.

»Jeg ved godt, I prøver, men I prøver ikke hårdt nok. Undskyld.«

Det fik ifølge The Guardian straks resten af lokalet til at bryde ud i klapsalver. Demokraten Ed Markey, som har været med til at stå i spidsen for det omdiskuterede og meget ambitiøse udkast til en klimaaftale, Green New Deal, fastholdt dog, at der var brug for de unge aktivister.

Det er på grund af dem, argumenterede han, at klimaforandringerne endelig har fået vælgernes opmærksomhed.

»Men vi hører, hvad du siger, og vi vil fordoble vores indsats,« sagde han ifølge The Guardian.

Amerikanske teenagere lytter til Thunberg

En landsdækkende undersøgelse, som The Washington Post for nylig foretog, viste, at amerikanske teenagere i stor stil deltager i den klimaaktivisme, som Thunberg har inspireret til. Hver fjerde amerikanske teenager har deltaget i en klimademonstration, en skolestrejke for klimaet eller skrevet læserbreve til lokale lovgivere om at indføre en grønnere klimapolitik.

Undersøgelsen viser også, at klimaforandringerne er blevet et »ekstremt vigtigt« emne for en tredjedel af USAs voksne såvel som teenagere, og knap halvdelen af befolkningen mener, at USA har brug for en drastisk reduktion af fossile brændstoffer inden for de kommende år.

Aflyste tale i Kongressen

Onsdag skulle Greta Thunberg deltage i en høring i Kongressen, hvor det på forhånd var blevet annonceret, at hun ville holde »en stor tale«. Men tirsdag afleverede hun en omfattende FN-rapport om klimaforandringerne, som hun håber, at kongresmedlemmerne vil læse i stedet. Det skriver The Hill.

»Jeg er ikke kommet med en indøvet tale til denne høring. Jeg vedlægger i stedet her mit vidnesbyrd,« skriver hun i det vedlagte dokument, som indeholder den lange rapport:

»Jeg afleverer denne rapport som mit vidnesbyrd, fordi jeg ikke ønsker, at I lytter til mig. Jeg ønsker, at I lytter til forskerne. Og jeg ønsker, at I forener jer bag videnskaben. Og så vil jeg have, at I gør noget.«

Rapporten, der blev udarbejdet i oktober 2018, handler om, hvad der skal til for at holde de globale temperaturstigninger under halvanden grad frem mod 2030 – og konkluderer blandt andet, at det kræver store, fundamentale forandringer i samfundet. Den kan læses her.

Klar til at deltage i FNs generalforsamling

Greta Thunberg ankom til USA 28. august efter at have sejlet i en solcelledrevet yacht til New York. Hun nægtede at flyve af hensyn til miljøet. 23. september skal hun deltage ved klimatopmødet under FNs generalforsamling i New York.

I mellemtiden har hun fået tildelt Amnesty Internationals menneskerettighedspris for sit »unikke lederskab og mod i forbindelse med at gå i brechen for menneskerettigheder.« Mandag mødtes hun også med den tidligere præsident Barack Obama, som på Twitter efterfølgende kaldte hende for »en af vor planets største forkæmpere«.

Den 16-årige svensker er blevet nomineret til Nobels fredspris for sin aktivisme.