Græske og danske undervandsarkæologer kortlægger den klassiske græske havneby Lechaion

I et samarbejde mellem græske og danske arkæologer er det lykkedes at kortlægge det klassiske Grækenlands gamle by Lechaion, der var byen Korinths havneby.

En arkæolog undersøger området, hvor man har identificeret rester fra den oldgræske havneby Lechaion. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I det klassiske Grækenland var Korinth, i den nordøstlige del af halvøen Peloponnes, en af de magtfulde byer med en havn, der stod i kontakt med hele Europa og andre verdensdele. Korinth lå nogle kilometer fra havet, så man byggede flere små havnebyer, hvoraf Lechaion var den ene og Kenchreai den anden. I en vigtig undervandsundersøgelse har det græske kulturministerium og Københavns Universitet slået sig sammen om at udforske Lechaion og de første resultater er nu frigivet .

Arkæolog Bjørn Lovén fra København Univetsitet siger: »Ifølge de gamle kilder, så kom hovedparten af Korinths velstand fra den maritime handel som passerede gennem Lechaion og Kenchreai og efterhånden fik Korinth øgenavnet Det rige Korinth.« Fra det 6. århundrede før Kristus til det 6. århundrede efter Kristrus var Korinth en af de vigtigste byer i Middelhavet og det var havnebyen Lechaion, som Bjørn Lovén og hans gruppe satte sig for at kortlægge. Lechaions omfattende ruiner ligger uberørt og projktet har været at identificere, kortlægge og fotografere ruinerne. Det drejer sig ikke blot om havneområdet, men også om resten af Lechaion.

Forskerteamet har brugt den nyeste teknik herunder 3D metoder, så man har kunne rekonstruere havneområdet nøje. Man har identificeret en mole, der er 57 meter lang og bygget af træ og desuden en kanal, der har ført til Lechaions inderste havn. Bjørn Lovén siger i en pressemeddelelse: »Vi har fundet og dokumenteret adskillige monumentale strukturer, der viser at Lechaion havde udviklet en gigantisk havn, som svarede til dets position som en magtfuld metropolis.«

Da molen er bygget af træ har man kunne tidsbestemme den nøje til ca. the 5. årh. før Kristus. Lechaion blev ødelagt ved et jordskævl omkring 600-700 efter Kristus. Korinth er også kendt, fordi Paulus skrev to breve fra Korinth.