Græske banker lukker indtil 6. juli

De græske banker vil holde lukket indtil 6. juli, og der vil i samme periode være begrænsinger på kontanthævninger fra landets hæveautomater.

En hæveautomat i Grækenland med et tilhørende skilt der siger »Ingen penge«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Teo Karanikas / Demotix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GRÆKENLAND: Mandag morgen vågner grækerne op til lukkede banker og begrænsede muligheder for at hæve kontanter fra landets hæveautomater, skriver Reuters.

Bankerne vil være lukket i en uge indtil 6. juli, og det vil ikke være muligt at hæve mere end 60 euro om dagen svarende til omkring 450 kroner. Tiltagene sker i et forsøg på at undgå et finansielt kollaps.

Det vil være muligt at overføre penge mellem konti i Grækenland, men der vil blive lukket for udenlandske overførsler, bekræfter en embedsmand fra regeringen.

Premierminister Alexis Tsipras giver Den Europæiske Centralbank (ECB) skylden for den tvungne banklukning og skoser i sin tale flere andre europæiske institutioner for den situation, Grækenland er havnet i.

Beslutningen om kapitalkontrol kommer, efter ECB tidligere søndag besluttede ikke længere at hæve grænsen for de nødlån, som den græske centralbank løbende har stillet til rådighed for bankerne i Grækenland.

Et flertal i det græske parlament gav natten til søndag grønt lys til folkeafstemningen 5. juli, hvor grækerne skal stemme enten ja eller nej til et udspil fra de internationale kreditorer om betingelserne for fortsatte lån til Grækenland.

En kilde i Grækenlands finansielle sektor meddeler desuden til Reuters, at også børsen i hovedstaden Athen vil holde lukket mandag.

Grækenland skal betale 1,6 milliarder euro tilbage til Den Internationale Valutafond (IMF) senest tirsdag i den kommende uge. Men uden nye nødmidler er risikoen for en græsk statsbankerot og en muligt exit fra euroen rykket nærmere.