Græsk tankskib bombet i Libyen

To besætningsmedlemmer blev dræbt, da libyske fly angreb et græsk olietankskib i en libysk havn. Grækenland har bedt FN om at gå ind i sagen.

Læs mere
Fold sammen

LIBYEN: Grækenland fordømmer et flyangreb mod en et græskejet olietankskib, der søndag blev bombet af libyske jagerfly. Angrebet skete, mens skibet lå for anker i havnen i byen Derna. To besætningsmedlemmer blev dræbt.

Grækerne kalder i følge Reuters angrebet for kujonagtigt og uprovokeret, og regeringen har bedt om en tilbundsgående undersøgelse samt anmodet FNs ansvarlige for Libyen om at gå ind i sagen.

Sikkerhedssituationen i Libyen er det seneste halve år blevet stærkt forværret og nærmer sig kaos. Det er sket, efter forskellige islamistiske grupper har taget kontrol med flere byer og landområder og hovedstaden Tripoli, hvor de har indsat en ny regering.

Over for dem står den internationalt anerkendte sekulære regering og dens styrker, der nu kæmper mod islamisterne om landets olierigdomme. Regeringen har etableret sig i den nordøstlige by Tobruk, hvor oprøret mod oberst Gadaffi begyndte i 2011.

Tankskibet »Araevo« der er indregistreret i Liberia, men ejet af et shippingfirma i Athen, havde ifølge en talsmand for den libyske generalstab opført sig mistænkeligt og ikke svaret på anmodninger om at lade sig inspicere. Luftvåbnet, der er loyal mod den anerkendte regering, sendte derfor kampfly på vingerne med ordre om at angribe skibet.

Byen Derna er under kontrol af islamisterne, der bekæmper den regeringen, og talsmanden for generalstaben siger, at skibet var blevet advaret mod at sejle ind i havnen. Det var desuden mistænkt for at transportere islamistiske oprørere.

»Vi bombede det to gange,« siger talsmanden, Ahmed Mesmari.

En anden kilde siger til Reuters, at skibet medfører brændstof til generatorer, der forsyner byerne Derna, Khoms, Benghazi og Misrata med elektricitet.

Ifølge BBC var der 26 besætningsmedlemmer om bord, herunder rumænske, græske og filippinske søfolk. Der er endnu ingen oplysninger om nationaliteten af de dræbte.