Græsk regeringsleder erkender nederlag

Antonis Samaras fra regeringspartiet Nyt Demokrati har gratuleret lederen af venstrepartiet Syriza.

GRÆKENLAND: Grækenlands premierminister Antonis Samaras, der leder regeringspartiet Nyt Demokrati, har erkendt sit nederlag i søndagens parlamentsvalg.

Ifølge Reuters ringede han søndag aften til lederen af det venstreorienterede parti, Syriza, Alexis Tsipras og lykønskede ham med sejren. En embedsmand i Nyt Demokrati siger, at Samaras om kort tid vil gå på TV og officielt erkende sit valgnederlag.

Alle stemmer er endnu ikke talt op, og det vides derfor ikke, om Syriza vil få absolut flertal, men pilen peger i skrivende stund på, at partiet lige netop ikke opnår de 151 pladser der skal til for at have absolut flertal.

Valget blev en syngende lussing til Grækenlands gamle partier, og Nyt Demokrati ligger i øjeblikket ni procent bag Syriza der står til 36,5 procent af stemmerne, mens det gamle socialist parti PASOK ligger og roder i bunden med omkring fire procent.

Alt tyder dermed på, at Alexis Tsipras skal ud og finde en regeringspartner, som ifølge iagttagere kan blive enten centrumpartiet To Potami eller det nationalistiske og EU-fjendtlige, »Uafhængige Grækere«.