Græsk ja - men Tsipras får problemer

Et stort flertal i det græske parlament har natten til torsdag stemt for den første reformpakke, som er en betingelse for forhandlingerne om nye lån til det kriseramte Grækenland. Men mange af Tsipras' egne folk stemte imod.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN. En glad græsk premierminister Alexis Tsipras i parlamentet i Athen efter afstemningen natten til torsdag.
Læs mere
Fold sammen

BRUXELLES: Det blev et klart ja til den hårde reformpakke, som er en betingelse for forhandlinger om et nyt hjælpeprogram til Grækenland, men premierminister, Alexis Tsipras, måtte se mange af parlamentsmedlemmerne fra sit eget Syriza-parti stemme imod. Det gør Tsipras' fremadrettede manøvremuligheder begrænsede.

Ved afstemningen tidligt torsdag morgen stemte 229 af det græske parlaments 300 medlemmer for, mens 64 stemte imod, seks undlod at stemme og én var fraværende.

Med det klare ja er det nu en række parlamenter i eurolandenes tur til at sige god for at indlede forhandlinger om et nyt hjælpeprogram til Grækenland. Allerede torsdag skal det debatteres i Holland og Estland, mens der skal stemmes om at indlede forhandlinger i Tyskland, Finland og Østrig fredag.

Det forventes dog, at det også bliver et ja i eurolandenes parlamenter, da samtlige eurolandenes stats- og regeringschefer bakker op om mandagens aftale om nye forhandlinger med Grækenland.

Oprør i egne rækker

Ifølge den store græske avis Kathimerini var det dog ikke mindst oppositionens stemmer, der sikrede det klare ja, mens mange i Tsipras' eget venstreroienterede Syriza-parti stemte nej. Og det vil gøre livet alt andet end let for Tsipras i de kommende dage og måneder.

Således stemte 32 af Syrizas 149 parlamentsmedlemmer imod, mens seks udlod at stemme.

Den gode nyhed for Tsipras er, at alle parlamentsmedlemmerne fra den nationalistiske regeringspartner De Uafhængige Grækere ifølge Kathimerini stemte for trods kryptiske meldinger forud for afstemningen.

Regeringsrokade på vej

Dermed sikrede Tsipras sig opbakning fra flere end de 121 medlemmer af de to regeringspartier, der ses som minimumskravet i Grækenland. Han kan dermed fortsætte som premierminister, men der skal sandsynligvis laves en regeringsrokade.

»Selvfølgelig har Syriza et problem. Tsipras vil få aftalen igennem med stemmer fra oppositionen, og hvis der er omkring 30 af Syrizas parlamentsmedlemmer, der ikke stemmer for, vil han være nødt til at lave en regeringsrokade,« vurderede Dimitris Charalambis, professor i samfundsvidenskab ved Athen Universitet forud for afstemningen.

Og spekulationerne går da også allerede i Grækenland på, at Tsipras vil skifte ud i regeringen til mere loyale støtter. Eksempelvis stemte energiminister,  Panagiotis Lafazanis, der leder den yderste venstrefløj i Syriza, imod, ifølge den engelske avis The Guardian. Og spørgsmålet er, om han kan fortsætte som minister.

Ifølge Dimitris Charalambis kan konsekvensen af et afstemningsresultat som dette blive, at der meget vel kan komme nyvalg til september eller oktober.

Oprør i baglandet

Og i Syrizas bagland er oprøret også i den grad i gang. Mere end halvdelen af Syrizas centralkomite – 109 ud af 201 – skrev onsdag under på en erklæring imod mandagens aftale med eurolandene ifølge nyhedsbureauet AP.

Allerede på onsdag skal yderligere et par reformer stemmes igennem det græske parlament, og et nyt hjælpeprogram fra eurolandene vil medføre nye reformkrav, og spørgsmålet er, hvor længe Tsipras kan skaffe flertal til yderligere reformer og opbakning til at fortsætte som premierminister.

På forhånd havde Tsipras gjort det klart, at mandagens aftale med eurolandene på ingen måde er særlig god, men at alternativet ville være en katastrofe med et umiddelbart kollaps for det græske banksystem og dermed for hele Grækenland.

»Hvis nogen har en anden løsning, så kom og fortæl mig om den,« sagde han ifølge internationale nyhedsbureauer, da han mødtes med parlamentsmedlemmerne i sit Syriza-parti forud for afstemningen i parlamentet.

Tsipras sagde også, at hvis han ikke havde opbakning fra langt de fleste af Syrizas i alt 149 parlamentsmedlemmer, så kunne det blive svært for ham at fortsætte som premierminister.

De nu vedtagede reformer omhandler besparelser i pensionssystemet, højere moms og skatter, total uafhængighed for det nationale statistikontor samt etableringen af en stram budgetstyring med »semiautomatiske« nedskæringer, hvis Grækenland ikke følge budgetterne.