Grækerne raser over pengegave fra premierministeren

De fleste ville nok blive glade for en kuvert under juletræet med lidt ekstra til det nye år. Men hvis pengegaven er pakket ind i nedskæringer i modtagerens månedlige ydelse, er det ikke just taknemmelighed, der møder giveren. Det har Grækenlands premier-minister måttet sande.

Den græske pensionist Maria Alexiou har efter efter de seneste nedskæringer mistet en tredjedel af sin pension og må leve for 3.000 kroner om måneden, og hun er ligesom både grækerne generelt og de øvrige EU-lande voldsomt utilfreds med den græske premier­minister, Alexis Tsipras. Foto: ?Maria Arcel Fold sammen
Læs mere

Jeg står til at få 3.000 kroner om måneden,« fortæller Maria Alexiou, som er pensionist i Grækenlands næststørste by, Thessaloniki.

Lige nu får hun knap 4.500 kroner i pension om måneden. Det skal række til husleje, mad og medicin. Et beløb, der allerede er blevet beskåret adskillige gange – og nu har Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, gjort det igen. Og så hjælper det ikke Maria Alexiou, at hun har fået en »julegave« i form af et engangsbeløb på 2.200 kroner.

I december besluttede premierministeren nemlig at give over 4,5 milliarder kroner til de 1,6 millioner græske pensionister, der lever for under 6.000 kroner om måneden. Men når gaven lander samtidig med, at Alexis Tsipras ved årsskiftet gennemførte massive nedskæringer i pensionen og tilhørende skattestigninger for de fattigste som et led i låneaftalen med EU, har grækerne ikke meget tilovers for hans forsøg på generøsitet.

»Han skærer igen og igen i de allerfattigstes pensioner – og så prøver han at spise os af med et par tusinde kroner, som om det var en gave,« siger Maria Alexiou.

Hun sidder i en toværelseslejlighed i en forstad til Thessaloniki. Og med et medicinbudget på 800 kroner om måneden bliver der ikke råd til andet end at forsøge at overleve, når pensionen igen bliver beskåret.

Har gjort alle utilfredse

Premierminister Alexis Tsipras var ellers stolt, da han præsenterede »julegaven«, men både grækerne, der demonstrerede, og EU og kreditorerne var langtfra begejstrede, forklarer den politiske analytiker Antonis Kamaras.

»Han gjorde alle sure med den her gave. Grækerne, fordi de følte, at han pakkede nedskæringerne ind i glitret papir, og EU fordi, det ikke var en del af låneaftalen, at han skulle give næsten fem milliarder kroner i pensionsudbetalinger,« siger han.

Tilbage i stuen med et trækors og sort-hvide billeder af den afdøde ægtemand hængende foran sig sidder Maria Alexiou. Hun ved godt, hvor der må spares, når nedskæringerne træder i kraft.

»Der bliver ikke råd til elektricitet og varme – og slet ikke hjælp til børn og børnebørn. Jeg må prioritere medicin og mad.«