Grækerne er korrupte, snyder i skat, og de er selv skyld i krisen – ikke sandt?

I Grækenland ryger rigtig mange skattepenge lige ned i politikernes lommer. Det er ikke motiverende for at betale sin skat med glæde.

Ældre grækere på fortovscafe i Rethymo. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partiet Venstre betaler for statsministerens underbukser og andet tøj til sammenlagt 152.000 kroner. Henrik Sass Larsen mødes med tvivlsomme rockertyper i Køge og kan ikke godkendes af PET. Og Esben Lunde Larsen har måske/måske ikke været lige lovlig aktiv med copy-paste tasterne, da han skrev sin Ph.d.-afhandling.

Nogenlunde i den størrelsesordning lyder skandalerne, som vi i Danmark »raser« over. Vi forarges over vores folkevalgtes svigt. At de ikke lever op til at gå forrest, når det gælder moral og etik, når vi – folket - nu har foræret dem denne ansvarsfulde post i magtens centrum.

Skandalerne er heldigvis ikke store nok til, at vi begynder at tvivle på demokratiet. Vi ved godt, at vi har titlen som et af de mindst korrupte lande i verden, og vi kan se på vores samfund, at de grundlæggende og væsentligste ting fungerer. Vi har gode, gratis børnehaver, skoler og universiteter, vores unge får en SU, så de kan koncentrere sig om studierne uden at blive nødt til at arbejde non-stop ved siden af, vi stoler på vores hospitalsvæsen, der er fyldt med dygtige læger og sygeplejersker, vores infrastruktur fungerer, og vi har et sikkerhedsnet under de svage i samfundet. Alt kan naturligvis altid kan blive bedre, men i forhold til mange andre lande i Europa er vores samfund beundringsværdigt.

De fleste af os betaler derfor vores skat med glæde til det velfærdssamfund, vi giver videre til vores børn.

Den sætning vil du aldrig høre i Grækenland. Her er der ingen, der virkelig gerne vil betale deres skat. Og at gøre det med glæde er udelukket. Grækerne er jo dovne og korrupte. De snyder usandsynligt meget i skat. Og det er ene og alene deres egen fejl, at de nu sidder i denne økonomiske græske tragedie. Ikke sandt? Det er i hvert fald det, vi får at vide igen og igen. Det er også derfor de må finde sig i massive nedskæringer for at få fingre i lånepakkerne fra EU.

Prøv at forestil dig, at Aarhus' borgmester skulle i fængsel på livstid for at have stjålet 133 millioner kroner fra kassen. At politikere fra samtlige partier i Folketinget havde købt alle store danske medier, så du med sikkerhed vidste, at du ikke kunne vide dig sikker på noget, du læste. At vores forsvarsministers griskhed og hang til uanede mængder af sorte penge, til sidst gjorde det uundgåeligt, at han måtte i fængsel. Og at vores finansminister snød, så det drev med aktier og investeringer.

Ovenstående kun en brøkdel af eksempler på graden af korruption i Grækenland.

Og når du som borger ved, at du ikke kan stole på et eneste menneske med magt, at du ser dem slippe af sted med korruption og tyveri for millioner og atter millioner af kroner fra statskassen, indtil de måske en dag kommer et par år i fængsel – ja så vil jeg tro, at din lyst til at »betale skat med glæde« – hurtigt og sikkert ryger ud med skraldet.

Og når korruptionen til sidst har hærget i så mange årtier, at dit land endegyldigt ryger ud i den værst tænkelige økonomiske krise, ja så giver resten af Europa, dig – folket – skylden. Det er dig, der er korrupt. For det er jo dig, der ikke ville betale skat. Ikke?

Jeg hører tit i Danmark, at holdningen er, at grækerne jo bare kunne betale deres skatter, ligesom vi danskere gør med glæde, og så ville de aldrig være havnet i denne krise. Men hvis du vidste, at din skat ikke ville gå til hospitaler, skoler og kontanthjælp, men i stedet ville ryge direkte ned i de yderst velhavende politikeres lommer, og ikke i størrelsesordningen et-par-underbukser-til-Løkke, men som i mange, mange millioner af kroner, der bare forsvinder: Ville du så stadig betale?

I dag er det ikke længere et valg i Grækenland at snyde i skat. Det er overlevelse. Med en normal indkomst på 4.000 kroner om måneden for et fuldtidsjob, hvor lønnen ofte bliver betalt med måneders forsinkelse, er der ikke råd til hverken husleje eller mad, hvis du først lige skal give 30 procent til politikernes dybe lommer.

Min veninde og jeg sad på café forleden, og et par minutter efter at jeg, uden at tænke over det, havde givet fem euro til en hjemløs forbipasserende, trak min veninde en plastikpose fuld af kobberfarvede 5-cent-mønter op af tasken. »Der er ti euro i alt. Jeg skal i banken med dem i dag,« siagde hun, og mine kinder blussede op i flovhed. Ikke over at give penge til en hjemløs, men over slet ikke at skænke pengenes værdi en tanke.

Eller som da jeg gik tur med en anden veninde, og hun ikke kunne koncentrere sig om noget andet, end hvad hun dog skulle stille op med den pose frugt, hun havde derhjemme, der nu ville blive for gammel, når hun skulle besøge sine forældre i Athen. Det var simpelthen sådan et spild, så hun var i vildrede efter en løsning og kunne ikke tænke på andet. Eller jo, én anden ting fik også lov at fylde: at hun i flere uger havde overvejet at købe en bikini i H&M til 80 kroner. Men fordi hun er gravid nu, ville hun jo ikke kunne passe den om et år, og så var 80 kroner alligevel mange penge at bruge på en bikini, hun ikke kunne slide ned i årevis.

Den ekstreme økonomiske bevidsthed og ansvarlighed blandt grækerne, ikke blandt politikerne, for guds skyld, nej – men blandt folket – har fået mig til at se anderledes på det med, at det »korrupte folk snyder i skat«.

For når du ved, at dine yderst sparsomme penge alligevel bare vil gøre en grisk politiker endnu rigere, snyder du jo egentlig ikke i skat, hvis du ikke betaler til »statskassen« – du stopper bare med at lade statskassen snyde dig.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland