Grækenlands seneste skaktræk giver næppe gennembrud

Eurolandene er umiddelbart afvisende over for tirsdagens græske anmodning om et helt nyt hjælpeprogram, men vil dog se på nye forslag onsdag. Sikkerhedsnettet er imidlertid væk nu, og det er tilliden til Tsipras i de øvrige eurolande reelt også.

Foto: ALEXANDROS VLACHOS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Hvad gør man når kassen er tom, og kreditaftalen med banken udløber? Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, forsøgte sig med et helt særligt svar tirsdag eftermiddag, da han trak et forslag om et helt nyt hjælpeprogram til Grækenland på knap 220 milliarder kroner op af hatten.

Eurolandenes finansministre blev straks indkaldt til en telekonference tirsdag aften for at diskutere anmodningen, men allerede før det møde slog Tysklands kansler, Angela Merkel, fast, at der ikke kan blive tale om at diskutere et nyt - og i så fald det tredje - hjælpeprogram til Grækenland, før søndagens folkeafstemning er overstået.

Telekonferencen tog da også kun en god time, før Finlands finansminister, Alexander Stubb, meddelte, at der hverken kunne blive tale om en ekstraordinær forlængelse af det eksisterende hjælpeprogram eller et nyt hjælpeprogram uden for de normale procedurer.

Grækenland fremsender dog nye forslag, som eurolandene vil diskutere onsdag, men umiddelbart synes der ikke at være opbakning til de græske ideer. Og spørgsmålet er også, om det overhovedet er Tsipras’ ønske.

Tsipras’ Syriza-alliance har nemlig gang på gang understreget, at Grækenland vil blive kvalt, hvis ikke gælden nedbringes. Og hvorfor så bede om en ny hjælpepakke, der blot forlænger gældsmoradset i yderligere to år.

Grækenland har ganske vist et akut problem med at klare sine betalinger, og det kan meget vel komme til at tage mindst to år, før Grækenland reelt kan nedbringe sin gæld. Men hvis det er erkendelsen hos Tsipras, hvorfor så komme med udspillet få timer, før det eksisterende hjælpeprogram udløber?

Den slags aftaler tager, som de seneste måneder med al tydelighed har vist, lang tid at få på plads, og derfor havde udspillet aldrig gang på jord. Og mon ikke Tsipras vidste det på forhånd.

Måske handlede det derfor snarere om at vinde momentum frem mod søndagens folkeafstemning, som Tsipras ifølge de første meningsmålinger og bookmakernes vurderinger risikerer at tabe.

For hvis de andre øvrige eurolande afviser Tsipras’ seneste udspil, kan han bruge det til at underbygge sit argument om, at der ingen kompromisvilje er hos eurolandene. For hvordan kan de sige, at døren står åben, hvis Grækenland kommer tilbage til forhandlingsbordet, og så samtidig afvise et helt nyt udspil.

Om det så også kan påvirke folkeafstemningen, er for tidligt at sige. Men en anden ting er til gengæld ganske sikker efterhånden, nemlig at tilliden til Tsipras er væk blandt de øvrige eurolande.

Efter weekendens forløb, hvor Tsipras pludselig annoncerede en folkeafstemning om det seneste forslag på bordet og trak sine forhandlere tilbage til Athen, var der i forvejen ikke meget tillid tilbage.

Indtil chokmeldingen om folkeafstemningen var overbevisningen hos mange faktisk, at Tsipras havde indset, at det var et rimeligt kompromis, der var bordet, og derfor ville indgå en aftale over weekenden, så Grækenland ikke ville miste sikkerhedsnettet og misligholde et lån hos Den Internationale Valutafond (IMF) her ved udgangen af juni.

Holdningen blandt de andre eurolande er, at der allerede er givet betydelige indrømmelser til Grækenland i det seneste forslag. Appetitten på yderligere indrømmelser er derfor “ikke til stede” i eurogruppen, fortæller flere kilder tæt på de seneste ugers forhandlinger til Berlingske.

På lørdagens møde mellem de 19 finansministre i eurogruppen tog det derfor ikke lang tid at afvise den græske anmodning om at få forlænget sikkerhedsnettet til efter folkeafstemningen. Og efterfølgende fortsatte de 18 finansministre mødet uden græske Yanis Varoufakis for at diskutere, hvordan man skulle håndtere de mulige scenarier. Herunder selvfølgelig også et nej ved folkeafstemningen og et græsk euro-exit som en sandsynlig konsekvens af det resultat.

Med Tsipras’ seneste skaktræk vil den allersidste tillid - hvis der ellers var nogen tilbage - sandsynligvis være væk, og det er derfor meget svært at se eurolandene indgå en aftale med Grækenland, så længe Tsipras er premierminister.

Tsipras har antydet, at han trækker sig, hvis folket går imod ham og stemmer ja ved folkeafstemningen. Og det ligner lige nu den eneste chance, hvis Grækenland skal blive i euroen.