Grækenland vil holde folkeafstemning om gældsaftale

Den græske premierminister siger, at folket skal spørges, før man kan sige ja eller nej til en ny aftale med landets kreditorer.

Grækenlands premierminister Alexis Tsipras. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIMELA PANTZARTZI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GRÆKENLAND: Den græske regering agter at holde en folkeafstemning om, hvorvidt landet skal tilslutte sig et forslag om en gældsaftale med internationale kreditorer.

Det siger den græske premierminister Alexis Tsipras fredag ifølge Reuters i en TV-transmitteret tale til sit folk. Og premierministeren har ikke mange positive ord til overs for det udspil, som det gældsplagede land er blevet mødt med fra de internationale kreditorer - Den Europæiske Centralbank (ECB), Den Internationale Valutafond (IMF) og EU.

»Disse forslag, som klart strider mod europæiske regler og grundlæggende rettigheder om arbejde, lighed og værdighed, viser, at målet hos nogle af partnerne og institutionerne ikke har været en bæredygtig aftale for alle parter, men muligvis at ydmyge et helt folk,« siger Tsipras ifølge Reuters i sin tale.

Det er endnu ikke lykkedes Grækenland og de internationale kreditorer at indgå en aftale, selv om der har været forhandlet intensivt de seneste dage. Kreditorerne har spillet ud med et forslag, der vil gøre op med blandt andet den tidlige græske pensionsalder og indføre højere moms.

Folkeafstemningen skal ifølge Tsipras finde sted søndag 5. juli. Det er dermed efter den deadline, der udløber tirsdag 30. juni.

Her skal Grækenland nemlig betale cirka 11,5 milliarder kroner tilbage til IMF, og de penge har Grækenland ikke, hvis der ikke kommer en ny aftale på plads om en forlængelse af sikkerhedsnettet i denne måned. En forlængelse kan nemlig give adgang til de sidste 54 milliarder kroner i hjælpeprogrammerne fra eurolandene og IMF.

Men Grækenland vil ifølge Reuters bede om en forlænge den kommende deadline, indtil folkeafstemningen har været afholdt.

Forhandlingerne mellem Eurogruppen og Grækenland ventes genoptaget lørdag.