Grækenland: Thorning står med kritisk opgave

Som formand for EU er Danmark kaldet til at tage afgørende beslutninger for hele unionen, siger Grækenland.

Grækenlands premierminister Lucas Papademos holdt mandag fælles pressemøde med statsminister Helle Thorning Schmidt, da hun besøgte landet i forbindelse med det snarlige danske EU-formandskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOUISA GOULIAMAKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Danmark om tre uger overtager formandskabet for EU, så sker det på et helt afgørende tidspunkt i EUs historie.

Og den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil være kaldet til at arbejde med dagsordener, som vil have afgørende betydning for Europas befolkninger og institutionerne i EU.

Det siger en af de mest pressede regeringschefer i Europa lige nu - den græske premierminister Lucas Papademos.

Han fik mandag besøg af den danske statsminister som led Helle Thorning-Schmidts i forberedelser til det danske EU-formandskab.

- Besøget i dag er vigtigt, fordi Danmark har formandskabet for EU i de kommende seks måneder. Det sker på et kritisk tidspunkt for EU, og Grækenland vil gøre mest muligt for at hjælpe Danmark i de kommende dage, uger og måneder, siger Lucas Papademos.

Med sin store gæld, manglende skatteopkrævning og tårnhøje arbejdsløshed er Grækenland blevet selve symbolet på gældskrisen i EU.

Men den græske premierminister forsikrede, at det gældsplagede land vil være en medspiller for Danmark - også når det gælder de svære forhandlinger om EUs budget for 2014-2020.

- Grækenland vil prøve at være så konstruktive som mulig. Grækenland vil gå efter at få et EU-budget, som vil skabe arbejdspladser og øge konkurrenceevnen i hele EU, siger Lucas Papademos.

Han understregede samtidig, at Grækenland i høj grad er enige med Danmark, når det gælder grøn vækst, klima og energi.

- Både Grækenland og Danmark ønsker flere investeringer i grøn teknologi, så vi kan skabe nye job. Vi ved, at Danmark har grøn vækst som en af sine topprioriteter for formandskabet, og det støtter vi i høj grad, siger Lucas Papademos.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt diskuterede parterne også udsigten til en traktatændring efter mandagens udmeldinger fra Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrigs præsident Nicolas Sarkazy.

- Mødet understreger, at Danmark og Grækenland har gode forbindelser til hinanden, og at vi ser ens på mange af udfordringerne for det danske formandskab, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/