Grækenland overvejer terrorlove mod brandstiftere

De græske myndigheder overvejer at bruge terrorlovgivning mod brandstiftere og udlover millioner i dusør i jagten på de pyromaner, der menes at stå bag flere katastrofale brande. Konspirationsteorierne florerer om årsagerne til de græske brande.

En beboer i landsbyen Platanos 350 kilometer fra Athen, forsøger at beskytte sig selv mod røgen ved at trække vejret gennem et vådt håndklæde. Foto: John Kolesidis/Reuters Fold sammen
Læs mere

De græske myndigheder overvejer at sidestille brandstiftelse med terrorisme for at kunne tage skrappere juridiske midler i brug i jagten på de brandstiftere, som mistænkes for at have antændt de katastrofale skovbrande i Grækenland. Syv personer sidder varetægtsfængslet og mistænkt for brandstiftelse, og en højt respekteret anklager i Grækenland er nu ved at undersøge, om det vil være muligt at sigte og dømme brandstiftere efter den græske antiterrorlov, rapporterer BBC.

Hvis antiterrorloven tages i brug, vil det dels udvide myndighedernes beføjelser i jagten på brandstiftere, dels vil det kunne hæve straffen, hvis nogen bliver dømt for forbrydelsen.

Initiativet kommer efter et møde mellem den græske premierminister, Costas Karamanlis, og den ansvarlige for terrorbekæmpelsen i Grækenland. Costas Karamanlis har, siden de første af flere hundreder katastrofale brande udbrød i fredags, fastholdt, at de mange brande ikke kunne være en tilfældighed, og at der måtte ligge en konspiration bag.

Byggespekulanter
Berlingske Tidende har søndag og mandag besøgt en række brandramte byer omkring Athen og Olympia, hvor adskillige beboere gav udtryk for, at pyromaner måtte stå bag de mange brande.

Andre teorier går på, at brandene er startet af byggespekulanter, der brænder skov og grønne områder af for at rydde plads til udstykning af grunde og nye boliger. Teorien næres af, at boligspekulanter menes at stå bag omfattende brande i juli på de to største bjerge, som omgiver Athen, Parnitha og Pendeli. Kort efter brandene skød en lang række huse op på de nedbrændte naturområder, til stor gevinst for spekulanterne.

Men den græske regering hælder mest til teorien om, at terroristlignende pyromaner er på spil og har udlovet dusører på op til en mio. euro, 7,5 mio. kr., for oplysninger om brandstifterne.

Oppositionen i det græske parlament har kun hovedsrysten til overs for sammenkoblingen med terror og mener, at den konservative regering bruger det som undskyldning for at dække over en dårlig håndtering af brandkatastrofen.

Regeringen blev også tidligere på sommeren skarpt kritiseret for ikke at prioritere brandberedskabet højt nok, da ti mennesker havde mistet livet i skovbrande. I de seneste dage har 63 mistet livet, og regeringen er nu under endnu skarpere kritik og stærkt pres inden det græske parlamentsvalg, der finder sted 16. september. Regeringen afviser kritikken med, at brandene er påsatte, og at høje temperaturer og stærk vind har udviklet brandene eksplosivt.