Grækenland har fem dage til at undgå »Grexit«

Tysklands EU-kommissær siger, at Grækenland må forlade eurosamarbejdet, hvis de ikke imødekommer EUs krav til økonomiske reformer, så de kan få nye lån. Grækenlands deadline er 30. juni.

Den britiske premierminister David Cameron og den græske ditto, Alexis Tsipras. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er blevet forhandlet og forhandlet og forhandlet. Men der er endnu ikke fundet en løsning på den græske gældskrise, som der kan forhindre det famøse »Grexit«, der vil betyde, at Grækenland må forlade eurosamarbejdet.

Grækenland har nu fået en deadline på fem dage til at finde en løsning, ellers ryger de ud af eurosamarbejdet og står foran en statsbankerot, lyder advarslen fra den tyske EU-kommissær Günther Oettinger.

»Vi vil gøre alt, hvad vi kan frem til 30. juni for at sikre, at Grækenland viser, at de er klar til at imødekomme vores reformkrav,« siger Günther Oettinger til tysk radio ifølge Reuters.

Han understreger samtidig, at man bestemt ikke håber på, at Grækenland kan blive nødt til at forlade eurozonen.

»Et »Grexit« er ikke vores mål, men det er uundgåeligt, hvis der ikke kommer en løsning indenfor de næste fem dage,« siger han.

Grækenland formåede ikke at lave en ny aftale med de internationale kreditorer torsdag. Et møde vil finde sted igen lørdag, hvor parterne atter vil forsøge at undgå, at Grækenland må forlade eurozonen i næste uge.

Desuden skal mødet også afklare, hvordan man vil beskytte eurozonen mod kaos på finansmarkederne, hvis Grækenland træder ud af eurosamarbejdet.

Günther Oettinger udelukker dog, at EU har en alternativ plan parat i skuffen i tilfælde af et græsk exit.

»Vi har ikke en anden plan, vi har et mål om at holde Grækenland i eurozonen. Men det er klart, at vi ikke vil være uforberedte, hvis det ikke er muligt,« siger han til Deutschlandfunk Radio.

Den tyske EU-kommissær siger samtidig, at der har været betragtelige fremskridt i forhandlingerne mellem Grækenland og landets udenlandske långivere, men

at der stadig er flere uenigheder, der skal afklares, før en aftale kan komme på plads.