Grækenland er Europas mindst konkurrencedygtige land

Grækenland har fået halvdelen af placeringerne på den noget u attraktive liste over EU's mindst konkurrencedygtige regioner.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: LOUISA GOULIAMAKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem græske regioner er på EU's top-10 liste over de mindst konkurrencedygtige regioner i 2016, RCI. Listen bliver offentliggjort hvert tredje år – og denne gang indtager Grækenland altså halvdelen af de ti mindst konkurrencedygtige regioner.

De fem resterende uheldige placeringer er tre regioner i Rumænien, en i Bulgarien og en i Frankrig – og de ti mindst konkurrencedygtige regioner er taget ud af EU's i alt 263 regioner.

Samtidig har flere mennesker forladt Grækenland, end der er flyttet til Grækenland hvert år siden 2010 – og det mener professor i statskundskab ved Thessaloniki Universitet, Georgos Margaritis, kan have stor betydning for den uheldige kåring.

»Det er de uddannede unge, der flygter. De kloge hoveder. Så har vi de ufaglærte og faglærte tilbage i Grækenland. Sådan fungerer et land ikke. Vi skal bruge en generation, der kan organisere og gå ind i politik og skabe fremtiden. Men de hoveder flygter væk,« forklarer han og spørger retorisk:

»Hvordan kan vi udvikle græsk økonomi uden de mennesker, som vi har uddannet til netop det?«

Befolkningen i Grækenland bliver samtidig ældre og ældre, fordi færre bliver født, og flere flytter ud af landet. Og en ting er, at det er de kloge hoveder, der flytter, men noget andet er, ifølge professor i historie ved Athen Universitet, Antonis Liakos, at de ældre ikke kan skabe et konkurrencedygtigt samfund:

»Det er en ond cirkel. For det er jo de unge, der skal få os ud af krisen. Men når de flytter, der er færre fødsler og flere og flere ældre – så bliver vi aldrig konkurrencedygtige i en tid, hvor vi har allermest brug for det,« forklarer han.

Samtidig med at Grækenland får flere og flere ældre mennesker hvert år – og den triste udvikling kun ser ud til at fortsætte helt frem til 2080 – har Grækenland også fået en anden uheldig kåring. Landet er nemlig ifølge organisationen Help Age International et af de værste lande at være gammel i i verden, og det absolut værste i Europa.

Grækenland ligger på en 79. plads ud af de 96 lande og er dårligere placeret end lande som Indonesien, Bangladesh og Paraguay.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland