Gordon Brown skal igen redde sin ærkerival fra ydmygelse og kaos

Premierminister David Cameron vil give plads til Labours EU-positive synspunkter op til folkeafstemningen. Men Labour har lært, at Cameron først og fremmest er en politisk modstander.

Den tidligere Labour-premierminister Gordon Brown måtte rykke David Cameron til undsætning for at undgå, at skotterne rev sig løs - og nu er der igen bud efter ham for at sikre et »Stay« ved EU-folkeafstemningen. Arkivfoto: Hannah McKay/EPA Fold sammen
Læs mere

Den britiske premier­minister, David Cameron, har nu endelig besluttet at træde tilbage på grund af presset fra EU-folkeafstemingen. Labour-vælgere kan dog godt gemme begejstringen til foran TV-skærmene, mens de følger walisernes sejrsrus, englændernes sædvanlige balancegang på randen af fiasko og nordirernes forsøg på i det mindste at skabe én chance ved fodboldmesterskaberne i Frankrig.

Den konservative Cameron har ikke tænkt sig at afgive magten, og han er ikke akut på vej ud af 10 Downing Street. I stedet har han sagt, at han et stykke tid gerne vil træde tilbage fra scenen på den EU-positive »Remain«-fløj for at give Labour-ledere plads til at tale til deres vælgere.

Meningsmålingerne bølger fra side til side, og en frisk måling gennemført på nettet fra ORB viste hele 55 procent imod EU og 45 procent for. Andre målinger viser, at mange briter endnu ikke har bestemt sig, men »Leave«-sidens momentum bekymrer Cameron og EU-tilhængerne, og håbet svinder om, at premierministeren kan skræmme og true sine egne EU-skeptiske konservative vælgere til at skifte mening.

Så nu vil han forsøge at give plads til Labour. Det interne konservative partiopgør, der oversat til fodboldsprog ville være tacklinger med knopperne forrest, albuer i hovedet og riv i trøjen, har fyldt næsten det hele i de britiske mediers dækning af EU-valgkampen.

Ikke mange briter har lagt mærke til, at Labour-politikere imens har talt om EUs garanti for arbejdernes rettigheder og EU som værn mod de onde britiske »Tory«-konservative.

Cameron-regeringen er slem, men et »Tory Brexit« vil være meget værre, har Labours nummer to mand og skyggefinansminister, John McDonnell, advaret i TV-interview med ITV: »Hvis vi kommer ud, mens de konservative er ved magten, tror jeg, at det vil være katastrofalt for det arbejdende folk.«

Samtidig er den tidligere Labour-premierminister Gordon Brown igen trukket ind på banen. Han har ifølge The Guardian lovet, at han indtil valgstederne lukker 23. juni vil dedikere sin tid til at »forklare, hvorfor ni millioner Labour-vælgere har mest at vinde ved at forblive i EU«.

Det vil være en bemærkelsesværdig redningsaktion nummer to fra Browns side. Skotten Brown får med en fyrig tale en god del af æren for at have holdt den britiske union intakt ved den skotske uafhængighedsafstemning. Hvis Brown nu igen kan være med til at redde ærkerivalen Cameron, vil det også for anden gang sikre det resultat, som Labours ledelse ønsker. Der er bare den hage ved det, at Labour efter afstemningen i Skotland blev udraderet i nord af de skotske nationalister i SNP, mens de konservative oven i købet fik fat i nye, skotske vælgere.

Først skal Brown og Labour-ledelsen forklare deres vælgere, at de bør stemme ja til EU, selv om Cameron fører en forfærdelig politik, og selv om han sandsynligvis ville miste magten til de konservative EU-skeptikere ved et nej til EU. Derefter vil Labour stå over for samme Cameron, som ifølge de fleste vurderinger har sin bedste mulighed for at hele skårene i det konservative parti, hvis han vinder EU-afstemningen med et klart ja til EU. Hvorefter Labour så skal genoptage forsøget på at presse Cameron fra magten.

Det virker som en kompliceret taktik. Man kan ikke engang som i Frankrig spille på uafgjort.