Google i skjulte optagelser: »Vi kæmper virkelig med nogle problemer«

Googles ledelse erkender i lækket video, at medarbejderne ikke længere har tillid til virksomhedens ageren. Tillidsbruddet kommer i kølvandet på en lang række sager, som har fremmedgjort techgigantens medarbejdere.

Den adm. direktør for Google, Sundar Pichai, indrømmer i en skjult optagelse, at ledelsen har problemer med tilliden blandt medarbejderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brandon Wade/Reuters/Ritzau Scanpix

Google er tidligere blevet kendt i Californiens Silicon Valley for at være en åben og fri arbejdsplads. Men nu kæmper techgiganten med medarbejderne, der har mistet tilliden til ledelsen. Det siger Sundar Pichai, adm. direktør for Google, i en hemmelig lydfil fra et lukket møde i techgigantens topledelse, som Washington Post har fået fat i.

»Vi kæmper virkelig med nogle problemer – primært gennemsigtighed på et stort plan,« siger han i den skjulte optagelse. »Angående tillid, så synes jeg, at det er en af de mest fundamentale ting for virksomheden lige nu. Jeg tager det meget alvorligt,« tilføjer han.

Den manglende tillid er blot et ud af en perlerække af problemer, som Google lige nu tumler med. Således måtte ledelsen stå på mål for massiv kritik fra flere medarbejdere, efter at virksomheden i august måned udstak nye retningslinjer, der forbyder medarbejderne at diskutere politik eller nyheder, som Version2 har beskrevet.

Derudover vakte det opmærksomhed, da en tidligere medarbejder for det amerikanske ministerium for indenrigssikkerhed, Miles Taylor, blev ansat af Google. Miles Taylor har nemlig tidligere offentligt støttet præsident Donald Trumps idé om et indrejseforbud for immigranter fra muslimske lande. Da flere medarbejdere spurgte ind til ansættelsen i et internt forum for ansatte, blev kritiske spørgsmål fjernet fra forummet.

Den kritiske reaktion på Miles Taylors ansættelse samt de andre sager er eksempler på Googles kamp for at balancere medarbejdernes behov for at ytre sig frit med ledelsens behov for at have en virksomhed, der kører som smurt. Denne kamp kom til udtryk, da Google i forrige måned indgik et forlig med de amerikanske faglige organisationer efter klager fra flere ansatte over, at virksomheden indskrænkede muligheden for frie samtaler mellem medarbejdere. Google lovede derefter, at firmaet ikke vil forhindre medarbejderne i at bruge deres ytringsfrihed.

Den ytringsfrihed gælder dog kun arbejdsrelaterede samtaler – og selv det er ifølge medarbejderne under angreb. Ifølge Bloomberg News er Googles ledelse nemlig i gang med at udvikle en software, der skal holde øje med de ansattes samtaler omkring arbejdsrettigheder og organisering.

Luiz Barroso, driftschef hos Google, erkender, at softwaren skal lægge en dæmper på de mange læk til pressen, som Googles ansatte på det seneste har foretaget.