Golfkrigs-syndrom melder sig

Fire britiske soldater fra den seneste Golfkrig mod Irak har planer om at sagsøge det britiske forsvarsministerium for at have påført dem et syndrom, der officielt ikke eksisterer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON

Efter sidste Golfkrig tog det omkring fire måneder, før de første tilfælde af det såkaldte Golfkrigssyndrom begyndte at melde sig hos de hjemvendte veteraner. Men allerede nu - mindre end en måned efter anden runde af krigen mod Irak officielt er blevet erklæret for overstået - er fire britiske soldater overbevist om, at de lider af den ikke-anerkendte sygdom. De fire er parate til at sagsøge deres arbejdsgiver - det britiske forsvarsministerium - for at have givet dem Golfkrigssyndrom.

Ifølge de fire soldaters advokat Mark McGhee var det de vaccinationer, der skulle beskytte soldaterne mod kemiske angreb, der gjorde dem syge i stedet for. To af soldaterne blev angiveligt så dårlige efter indsprøjtningerne, at de end ikke var i stand til at deltage i krigen mod Irak. Det er de første tilfælde af Golfkrigssyndrom, der er dukket op hos soldater siden den forrige krig i området i 1991.

Ifølge Mark McGhee svarer symptomerne i dag til de helbredsmæssige problemer, som en række krigsveteraner efter den såkaldte Operation Ørkenstorm led af.

Helt, hvad der er årsagen til, at soldaterne fra Golfen lider af symptomer som humørsvingninger, depressioner, hovedpine, ledsmerter og åndedrætsbesvær, er aldrig blevet fastslået, men de mange vaccinationer, som britiske soldater blev udsat for, inden de blev sendt i ørkenkrig, er under mistanke for at være skyld i problemerne. Det har ført til, at den britiske hær har ændret reglerne for, hvor mange vaccinationer soldater må modtage på en enkelt dag.

Ifølge den britiske sammenslutning af tidligere Golfveteraner og deres familier lider tusindvis af britiske soldater fortsat af eftervirkningerne fra krigen i 1991. Også i USA har tusinder af soldater og deres familier døjet med helbredsproblemer efter den første Golfkrig. Ifølge statistikker fra det amerikanske Centre of Disease Control har tidligere soldater fra Golfkrigen i 1991 omkring tretten gange så stor sandsynlighed for at pådrage sig kroniske sygdomme i forhold til den almindelige befolkning.

Uden videnskabeligt belæg
Det kan dog have lange udsigter med at hale en erstatning ud af det britiske forsvarsministerium. Den britiske regering anerkender ikke eksistensen af Golfkrigssyndromet, og i sidste uge kom det videnskabelige råd Medical Research Council frem til, at der ikke er videnskabeligt belæg for at hævde, at sygdommen overhovedet findes. Uden at anerkende sygdommen har den britiske forsvarsminister dog iværksat et program, der skal holde øje med eftervirkningerne hos de britiske soldater, der deltog i den seneste krig mod Irak

Det britiske forsvarsministerium er i gang med at appellere en sag, hvor en anden britisk soldat tidligere på måneden blev tilkendt krigspension. Manden fik medhold i, at han kom til at lide af knogleskørhed som en følge af de vaccinationer, han modtog, inden han skulle have været sendt til Golfen.