Gør polarvinden danskere lesbiske?

I udlandet bliver man ofte udsat for en række interessante fordomme om danskerne særligt om sammenhængen mellem det barske nordiske klima og nordboerne.

n/a Fold sammen
Læs mere

»Jeg bliver nødt til at spørge dig om noget,« sagde en mand fra Rumænien for nylig, da jeg havde spurgt lidt til ham og hans venners liv i Milano.

»Er det rigtigt, at næsten alle kvinder i Danmark er lesbiske?«

Godt nok holdt den 34-årige mand et papbæger med vin i hånden og sad sammen med de mange andre husvilde på pladsen foran Milanos hovedbanegård, men han virkede hverken beruset eller sindsforvirret.

»Ja, alle ved jo, at polarvinden øger kvinders indhold af det der ... hvad er det nu det hedder,« sagde han og krummede hele ansigtet sammen, mens øjnene søgte mod himlen.

»Testosteron,« svarede en af hans venner.

»Præcis! Vinden øger kvindernes testosteron, og derfor er der flere og flere homoseksuelle,« sagde han.

Hans venner knækkede sammen af grin, da de så mit ansigtsudtryk. Jeg prøvede at sige, at der godt nok findes lesbiske i Danmark, men at kæde det sammen med klimaet måske var lige i overkanten. Men han insisterede og blev nærmest fornærmet, da jeg ikke købte hans teori.

»Det ved alle. Du kan læse det alle steder!«

»I Rumænien er der ikke homoseksuelle i hvert fald ikke officielt,« sagde han og kørte håndfladen på tværs af struben.

I UDLANDET BLIVER man ofte udsat for en række interessante fordomme om danskerne særligt om sammenhængen mellem det barske nordiske klima og nordboerne. De sidste par uger har jeg forsøgt at komme i kontakt med nogle af Milanos mange illegale indvandrere til reportager om fænomenet.

På byens parker og pladser falder snakken ofte på Danmark, og indvandrernes blikke bliver fjerne og stemmerne nøgterne inden de obligatoriske spørgsmål: »Hvordan er lovgivningen hos jer?«»Er det nemt at komme ind?«

Når de tekniske spørgsmål er overstået, når man har slået fast, at man ikke kører på hundeslæde i Danmark, åbner nye universer sig. De fleste har hørt om Danmark, de fleste har interessante teorier om sammenhængen mellem klimaet og danskerne.

En anden rumæner var overbevist om, at Danmark er så velhavende på grund af klimaet, fordi man jo ikke har andet at lave end at arbejde. Derfor kan man også tjene mellem 50.000 og 100.000 kroner om måneden som håndværker, mente han. Men vejret afholdt ham alligevel fra at prøve lykken.

KLIMAET ER SKYLD I, at Danmark ligger øverst i statistikken, når det drejer sig om selvmord. Sådan lyder vurderingen mange steder også hos italienerne. På vej hjem fra Rom sidste uge snakkede jeg med en italiensk pilot, der havde været i Danmark mange gange. Han begyndte med at rose landet, de høje blonde kvinder og vores musikfestivaler, men siden fik piben en anden lyd.

Danskerne er konstant deprimerede på grund af manglen på sol, og kvinderne er kolde som is, fortalte han. »Danske kvinder er smukke, men frigjorte på en falsk måde. De bliver ensomme,« fortsatte han. De forstår ikke at nyde livet og være lykkelige. »Det er ikke deres egen skyld, men klimaets,« fortalte han, og hver gang jeg forsøgte at modargumentere, så sagde han, at jeg jo bare kunne se på selvmordsstatistikken.

Det danske klima gør selvfølgelig, at Danmarks pladser ikke er fulde af liv og glade dage som Roms piazzaer, og en regnfuld sommer gør måske ikke noget godt for humøret, men mange af de forklaringer, jeg møder, ligner de geografibøger fra begyndelsen af århundredet, jeg engang bladrede i. Her stod verdens folkeslag beskrevet nogenlunde sådan her: »Spanieren er temperamentsfuld som den sol han lever under« og »Den sorte mand er doven og dvask på grund af Afrikas varme.«

Omvendt er Italien måske det land i verden, der lider allermest under omverdenens fordomme. En italiener elsker jo pasta, har en onkel, der er pizzabager, han bor hjemme til han er fyrre, forguder sin mama, spiser på restauranter med ternede duge og mandolinspil og har bånd til mafiaen eller ...