Gode for mange milliarder: Kremls børn ligger lunt

Vladimir Putins datter og svigersøn har værdier for mere end 14 mia. kr. Børn af Ruslands toppolitikere klarer sig godt.

Der findes ikke mange billeder af Vladimir Putins yngste datter, Jekaterina, som voksen. Her er hun dog fotograferet i 2014 ved et dansestævne i Polen. Foto: Jakub Dabrowski Fold sammen
Læs mere

MOSKVA: De er i 20erne og 30erne, og de har titler som bankdirektører, forskningschefer og bestyrelsesformænd. Børn af Ruslands magthavere gør hastig karriere i et land, der ellers er ramt af en økonomisk krise, viser en undersøgelse fra nyhedsbureauet Reuters.

Det mest fremtrædende navn på listen er Vladimir Putins yngste datter, Jekaterina. Præsidentens pressetjeneste har i årevis holdt hans to døtre ude af offentlighedens søgelys og kun frigivet billeder fra deres tidlige barndom.

Siden dengang er Jekaterina, der i dag er 29 år, nået langt. Hun er i dag stedfortrædende prorektor på Moskvas Statsuniversitet, landets største universitet.

Ifølge Reuters er hun gift med den 33-årige forretningsmand Kirill Sjamanov. Tilsammen ejer parret værdier i energisektoren for mindst 14 mia. kr. De har også en fireetagers luksusvilla i den franske ferieby Biarritz.

På Moskvas Statsuniversitet står Jekaterina samtidig i spidsen for en forskningsfond, der har modtaget støtte fra statslige selskaber under ledelse af folk fra Putins inderkreds.

Arver ikke kun penge men også privilegier

Den lille kreds bindes sammen af både familiemæssige og økonomiske bånd, viser Reuters undersøgelse.

Jekaterinas mand er søn af Nikolaj Sjamalov, en gammel bekendt af Putin, der samtidig er storaktionær i den sanktionsramte russiske bank, Bank Rossija.

Banken er ifølge de amerikanske myndigheder »personlig bank« for russiske toppolitikere. Vladimir Putins talsmand afviser at kommentere oplysninger om præsidentens familie.

»Angående hvem Putins døtre er, så kan jeg ikke sige noget om det, fordi jeg ikke har den information og ikke bør have den. Det er ikke del af mine officielle pligter,« siger Dmitrij Peskov.

Mange børn af folk i Putins inderkreds har gjort en lignende lynkarriere. Den 38-årige Boris Kovaltjuk er øverste chef for et af Ruslands største energiselskaber, mens hans far, Jurij Kovaltjuk, er en nær ven af Putin og grundlægger af den førnævnte Bank Rossija.

En bror til Putins angivelige svigersøn, Jurij Sjamalov, er formand for Ruslands største pensionsfond. Han er også stedfortrædende bestyrelsesformand for Gazprombank, en af Ruslands største banker, der ejer en række regeringsvenlige tv-stationer og radiokanaler.

»Børnene arver ikke kun deres forældres poster, men retten til at vælge en hvilken som helst post, de ønsker. Faren er, at alle nøgleresssourcer vil ende i hænderne på fem til syv familier,« siger Aleksej Navalnyj, en russisk oppositionsleder, til Reuters.

Mange relationer i præsidentens inderkreds går tilbage til Putins tid som viceborgmester i Skt. Petersborg, andre til hans tid som KGB-agent udstationeret i den østtyske by Dresden i 1980erne. Båndene holdes stadig ved lige.

Den forskningsfond, som Vladimir Putins datter står i spidsen for, har fået klækkelig støtte af to store statslige selskaber, Rostec og Transneft.

De to selskaber ledes i dag af to nære venner af Putin, Sergej Tjemisov og Nikolaj Tokarev. De har begge kendt Jekaterina, siden hun var barn.

Tjemisov og Tokarev var KGB-agenter i Dresden og boede dengang i samme boligblok som Putin og hans familie.

Den russiske præsident har tidligere reageret vredt på vurderinger af hans og hans families personlige formue. Det er »snask, pillet ud af nogens næse og smurt på stykker af papir,« sagde Vladimir Putin dengang.