Globale ledere vil have USA til at afværge gældskrise

USAs budgetkrise kan få alvorlige konsekvenser verden over, lyder advarslen efter det årlige møde mellem Verdensbanken og Den Internationale Valutafond.

USA: En række globale ledere opfordrede søndag til, at USA får hævet sit gældsloft og genåbnet hele den offentlige sektor. De skete da Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF) holdt deres årlige møde.

For USA ikke løst sine budgetproblemer, er der risiko for »massive forstyrrelser verden over«, lød det blandt andet fra direktøren for IMF, Christine Lagarde, skriver The New York Times.

Til mødet deltog repræsentanter fra en hel række lande, herunder fra to af USAs vigtige økonomiske partnere, Kina og Saudi-Arabien. Og mødets oprindelige dagsorden blev ifølge avisen overskygget af truslen om en amerikansk gældskrise.

»Én ting, vi var sikre på rundt om bordet, var, at hvis der er en høj grad af forstyrrelser, af manglende sikkerhed, af manglende tillid til USA, ville det betyde massive forstyrrelser verden over,« sagde Christine Lagarde og tilføjede:

»Og vi ville være i fare for igen at tippe ned i en recession. Det var indtrykket omkring det store bord«.

Advarslerne blev opsummeret i skarpe linjer i en officiel udmelding fra IMFs komité for monetære og finansielle forhold efter mødet.

»USA må hurtigt hurtigt træffe foranstaltninger for at løse de kortsigtede finanspolitiske usikkerheder,« stod der.

Søndag sagde den demokratiske flertalsleder i Senatet, Harry Reid, at han havde haft en »produktiv samtale« med den republikanske leder Mitch McConnell om indsatsen for at få genåbnet den offentlige sektor.

Det er imidlertid endnu ikke lykkedes demokraterne og republikanerne at nå til enighed om et budget for regnskabsåret 2014, og store dele af den statslige sektor har nu været lukket ned i to uger.

17. oktober står som en vigtig tidsfrist for, hvornår politikerne skal have vedtaget at hæve USAs gældsloft.

Sker det ikke, kan USA ikke betale sine regninger.